El Port de Barcelona organitza la 6a edició de “Nadal al Port” amb el focus en la sostenibilitat social i ambiental
L’esdeveniment nadalenc se celebrarà del 29 de novembre al 6 de gener a diferents espais del Port Vell.
El 29 de novembre, a les 18.30 hores, tindrà lloc la inauguració amb l’encesa de llums i un concert especial de Sabors de Gràcia de “Nadales Rumberes”.
Entre les novetats d’enguany destaquen la nova il·luminació del moll de la Fusta i del Portal de la Pau i noves atraccions.

Del 29 de novembre al 6 de gener, el Port Vell de Barcelona serà l’escenari d’una nova edició de “Nadal al Port”. Amb el claim “El Nadal més salat”, l’esdeveniment nadalenc comptarà amb una renovada il·luminació al moll de Bosch i Alsina (moll de la Fusta) i al Portal de la Pau, noves atraccions dirigides al públic més jove i una àmplia oferta d’activitats per al públic familiar amb el focus posat en la sostenibilitat social i ambiental i la integració del territori.
Aquest any, el moll de la Fusta es vestirà de diferents tons de color blau amb una nova il·luminació dissenyada per empreses barcelonines que pretén ser un cel que evoca el mar. També s’incorporarà un bany de llum blau a l’edifici de Portal de la Pau i s’il·luminaran 50 arbres de diferents espais del Port Vell amb llum LED. Es renovarà, així mateix, l’espectacle de llum i música a la Torre de Jaume I, que s’il·luminarà cada vespre com un gran arbre de Nadal amb una estrella al capdamunt. L’espectacle tindrà lloc cada vespre de 19 a 20 h, aprofitant les franges sense actuacions a l’escenari principal de la trobada de Nadal del moll de la Fusta.
La fira incorpora també dues noves atraccions dirigides al públic jove, una baixada de trineus i el volador de 40 metres “The Limit”, i amplia la pista de gel ecològica de 400 a 550 m². Aquestes atraccions se sumen a la ja tradicional roda de 65 metres, el carrusel antic, el vaixell pirata o el trenet. A més, per al públic infantil i juvenil, el 20 de desembre s’estrenarà el “Nadal dels Súpers” del canal SX3, el 20 de desembre a les 20.00 hores.
Compromís amb la sostenibilitat social i ambiental
Una edició més, el “Nadal al Port” es destaca pel seu compromís amb la sostenibilitat social, consolidant-se com un esdeveniment de territori amb una forta implicació de la comunitat portuària i local. La trobada integrarà més de 60 entitats socials, associacions i escoles locals, oferint un espai de visibilitat i participació a col·lectius de barris propers al Port, i reforçant així el seu impacte en el teixit social de la ciutat.
En aquest sentit, “Nadal al Port” comptarà amb diverses carpes on es duran a terme activitats divulgatives i jocs i tallers gratuïts amb component social enfocat als més menuts. A més de les dues carpes dobles del Port de Barcelona on també hi serà present la Fundació Barcelona Capital Nàutica, hi haurà carpes d’entitats culturals i socials i concessionaris implicats en el teixit social i marítim de l’entorn. Hi trobarem la Facultat de Nàutica de Barcelona, l’Institut de Nàutica i l’Institut de Logística de Barcelona, l’Associació Anèl·lides, l’Associació Espanyola de Vaixells d’Època i Clàssics (AEBEC) i la Confraria de Pescadors, així com el Museu Marítim de Barcelona, la Federació Catalana de Vela, Veles per l'Alzheimer, CLIA i altres entitats com la Llibreria Nàutica, que oferirà lectures per al públic infantil, i projectes solidaris com Blue Green i BonDiaMón o Àfrica Stop Malària i el Barcelona International Rowing Center (BIRC).
Les ONGs i entitats de barri també ompliran l’escenari principal del “Nadal al Port” amb 500 actuacions que donaran veu i visibilitat a la cultura local entre els quals hi figuren: el Conservatori del Liceu, l’Escola de Músics i JPC, Xamfrà el Centre de Música i Escena del Raval, l’Escola de Música Sona Espai Musical, la Riborquestra, el Taller de Músics, el Palau de la Música Catalana o la Secció Esportiva de Ball del Port. A més, la dimensió social de la fira inclou accions solidàries com la campanya del Contenidor Solidari que, de nou, facilitarà la donació econòmica a través de codis QR per recaptar fons per al Banc dels Aliments.
També es repeteix enguany l’acció de la Confraria de Pescadors amb el peix de minva, una iniciativa que posa en valor la pesca sostenible i el consum responsable. Al llarg de la fira es prepararan tapes amb espècies de proximitat, tal com es va fer l’any passat amb més de 360 kg de peix. Aquesta acció representa un balanç entre sostenibilitat i la integració territorial, donant veu a la comunitat pesquera local i apropant-la als ciutadans.
Així mateix, es reforça el compromís amb el medi ambient i l’economia circular. L’enllumenat de la fira està basat en tecnologia LED per a una major eficiència energètica i incorpora una nova bateria de gran format que, combinada amb generadors d’última generació, minimitza soroll i emissions, adaptant el consum energètic en temps real a les necessitats de l’esdeveniment. Així, els visitants i veïns podran gaudir de la fira de Nadal amb una energia respectuosa i responsable, contribuint a un entorn nadalenc més sostenible.
La decoració i el mobiliari de la fira també s’han creat amb materials reutilitzats: palets reciclats decoraran els pòrtics, mentre que els elements decoratius s’han elaborat amb canonades de sanejament recuperades i fustes procedents de palets en desús. A més, les taules, bancs i mobiliari de zones com la pista de gel o la baixada de trineus provenen de fusta de l’antic cinema IMAX, així com les lletres corpòries de l’escenari, que han estat restaurades per donar-los una segona vida amb retroil·luminació.
Un any més, els vaixells històrics del Museu Marítim de Barcelona, el Pailebot Santa Eulàlia i el Far Barcelona, estaran atracats al moll de la Fusta guarnits per a l’ocasió i es podran visitar. L’Open Arms també oferirà visites al seu vaixell per donar a conèixer la tasca que realitzen.
Encesa de llums
Aquesta edició “Nadal al Port” avança la seva estrena uns dies i el 29 de novembre a les 18.30 hores se celebrarà el ja tradicional acte d’encesa de llums, al moll de la Fusta, per donar el tret de sortida a l’esdeveniment nadalenc. El grup Sabors de Gràcia oferirà un concert especial de “Nadales Rumberes” en un acte obert a tothom conduït per la periodista Elisabet Carnicé.
En definitiva, el “Nadal al Port” aproparà, un any més, el Port de Barcelona a la ciutat gràcies a la implicació dels agents econòmics, socials, ciutadania i institucions, aconseguint consolidar el port ciutadà com una zona amable, sostenible i cohesionadora.
Una completa agenda d’activitats per gaudir del Nadal al costat del mar
Aquesta és l’agenda d’activitats que s’anirà actualitzant al web: www.portdebarcelona.cat/NadalalPort.