El Port de Barcelona lidera 3 accions innovadores dins del projecte PIONEERS per a la transformació verda dels ports europeus

Una plataforma de mobilitat pels creueristes, el 5G marítim i la predicció del transport de contenidors són les tres demostracions pilot que portarà a terme el Port vinculades a la sostenibilitat i la digitalització.

Quatre accions pilot realitzades per altres ports europeus seran transferides al Port de Barcelona per al seu desenvolupament.

20 octubre 2022
Imatge
El cap d’Innovació del Port de Barcelona, Carles Rua, participa en la primera Conferència Internacional PIONEERS que s’ha celebrat al Port d’Anvers-Bruges.
Caption
El cap d’Innovació del Port de Barcelona, Carles Rua, participa en la primera Conferència Internacional PIONEERS que s’ha celebrat al Port d’Anvers-Bruges.

El Port de Barcelona liderarà tres accions innovadores dins del projecte PIONEERS (Portable Innovation Open Network for Efficiency and Emissions Reduction Solutions) per promoure el canvi modal i garantir els moviments optimitzats de vehicles, vaixells i contenidors per esdevenir ports verds.

El cap d’Innovació del Port de Barcelona, Carles Rua, i el cap de Transició Energètica, Héctor Calls, han estat els encarregats de presentar aquestes accions en la primera Conferència Internacional PIONEERS, que s’ha celebrat avui al Port d’Anvers-Bruges. Les accions que porta a terme el Port de Barcelona estan vinculades a la sostenibilitat i a la digitalització com són: una plataforma de mobilitat, liderada pel RACC, per a creueristes utilitzant el sistema Maas que integra tots els modes de transport de la ciutat per a que els passatgers de creuer puguin moure’s de manera fàcil i sostenible, incentivant l’ús del transport públic; 5G marítim per a la localització intel·ligent de vaixells a través de la transmissió constant d’imatges dels molls del Port en HD, informació molt precisa i útil per a la torre de control; Containers Transport Forecast, un model de predicció del transport de contenidors en camió que millorarà la eficiència i la planificació dels fluxos, basant- se en els moviments d’entrada i sortida de Portic i que estarà integrat a aquesta plataforma un cop finalitzi el projecte pilot.

El consorci internacional PIONEERS, format per 46 socis, entre ells el Port de Barcelona, i liderat pel Port d’Anvers, rep finançament de la Comissió Europea del programa europeu Horizon 2020. Concretament, el port català ha rebut una subvenció de més de 407.000 euros per a desenvolupar els seus projectes pilot.

PIONEERS engloba 28 accions a desenvolupar en els 4 ports del consorci: Anvers-Bruges (Bèlgica), Venlo (Països Baixos), Constança (Romania) i Barcelona. Cada acció està liderada i desenvolupada per un d’aquests ports amb el compromís de transferir els coneixements i resultats dels pilots als altres ports del consorci per poder adaptar-los segons les necessitats de cada infraestructura portuària. Així com també, compartir els resultats d’altres accions similars amb el consorci que ajudarien al seu desenvolupament.

En aquest cas, el Port de Barcelona rebrà els coneixements de quatre accions pilot després que es testegin primer al port d’Anvers-Bruges. La primera és el NextGen District – Innovation hub, el hub d’innovació del port belga que servirà pel desenvolupament del BlueTech Port barceloní. La segona consisteix en una plataforma de connectivitat multimodal que identificarà les opcions de connexió entre el port i el seu hinterland i foreland i podrà recomanar els millors modes de transport i horaris als transportistes. Aquests coneixements s’incorporaran a la plataforma de connectivitat intermodal PortLinks. La tercera acció pilot del Port d’Anvers-Bruges és el canvi modal en el desplaçament dels treballadors portuaris, una política de mobilitat intel·ligent i sostenible per canviar el seu comportament. Una mesura essencial ja que actualment 37.000 treballadors es desplacen diàriament al Port de Barcelona. I per últim, Digital Twin, una ampliació del sistema existent al port belga que permetrà millorar la funcionalitat i la seva portabilitat cap a la resta de ports del consorci. En el cas de Barcelona, ja s’està portant a terme la transferència de coneixements en el propi Digital Twin que es desenvolupa al port català de la mà de Prodevelop i CENIT i que servirà per a la medició d’emissions dins del recinte portuari.

A banda de les accions que durà a terme el Port de Barcelona dins del projecte PIONEERS, la infraestructura catalana compartirà amb el consorci projectes que ja està desenvolupant o ha finalitzat: el projecte Nexigen de l’electrificació de molls, el projecte CREATORS de les illes climàtiques o el Sea Traffic Management (STM) de la torre de control.

Projecte PIONEERS

PIONEERS és un projecte altament ambiciós, que replanteja tots els aspectes de les operacions portuàries: des de les operacions de terminals, els acords de concessió, la mobilitat, la connectivitat i els combustibles, fins als models de cooperació i producció, emmagatzematge i ús de l’energia.

El consorci PIONEERS, on estan representats els principals ports, operadors de terminals i transports, transitaris, centres de coneixement, empreses tecnològiques i innovadores i entitats públiques, desenvolupa solucions concretes per reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle (GEH) als ports, tot preservant la seva competitivitat. El projecte té un termini de cinc anys, des de finals de 2021.