El Port de Barcelona inaugura el seu primer OPS per a ferris a Grimaldi Terminal Barcelona

L’OPS ja connecta diàriament el ferri que enllaça Barcelona amb Palma i completa la primera fase del pla Nexigen.

El nou sistema reduirà en 2.090 tones anuals les emissions de CO2 dels vaixells que atraquen al Port de Barcelona, millorant substancialment les condicions d’emissions i soroll als barris veïns.

31 març 2025
Imatge
Dos operaris controlen el sistema de gestió de cablejat de l'OPS per fer possible la connexió amb el vaixell.
Caption
Dos operaris controlen el sistema de gestió de cablejat de l'OPS per fer possible la connexió amb el vaixell.

El Port de Barcelona ja té operatiu el seu primer Onshore Power Supply (OPS) per a ferris a Grimaldi Terminal Barcelona, al moll de Sant Bertran. Aquest OPS subministra diàriament electricitat d’origen 100% renovable als ferris que connecten Barcelona amb les Illes Balears, permetent que aturin els seus motors i suprimint les emissions i el soroll que generen mentre són a port. 

L’entrada en funcionament de l’OPS per a ferris completa la primera fase del pla Nexigen d’electrificació de molls que, amb més de 200 milions d’euros d’inversió, permetrà reduir en un 47% les emissions de l’activitat portuària. Igual que l’OPS de la terminal BEST, inaugurat l’estiu passat i el primer en una terminal de contenidors d’un port de la Mediterrània, l’OPS de Grimaldi Terminal Barcelona funciona en fase pilot per proporcionar dades i experiència sobre el subministrament d’electricitat als vaixells. 

La instal·lació de l’OPS s’ha fet de forma coordinada amb Grimaldi Logística España, dissenyant els diversos sistemes que l’integren per fer-los compatibles amb l’operativa diària de la terminal. En paral·lel, Trasmed, la naviliera espanyola del Grup Grimaldi, ha adaptat els seus vaixells Ciudad de Palma i Ciudad de Sóller per fer-los compatibles amb el sistema, de forma que ja s’estan connectant i aturant els seus motors durant les seves escales al Port de Barcelona. 

Reducció d’emissions 

La possibilitat de connectar diàriament els dos vaixells que cobreixen la línia Barcelona-Palma multiplicarà l’impacte positiu del nou sistema. Aturant els motors durant la seva estada al Port de Barcelona, aquests vaixells deixaran d’emetre de mitjana 6,14 tones de CO2 per escala. Això significa eliminar 2.090 tones de CO2 anuals. 

La proximitat de la terminal a la ciutat, ubicada al costat de la plaça de les Drassanes i a menys de 200 metres dels primers habitatges del Poble-sec, incrementa l’impacte positiu d’aquest sistema per a la ciutadania, millorant la qualitat de l’aire a Barcelona i reduint el soroll que genera l’operativa dels vaixells. 

L’OPS, fabricat per Vinci Energies a França, combina una instal·lació fixa, que adapta la freqüència i la tensió del corrent elèctric a les necessitats específiques de cada vaixell, amb un sistema mòbil fabricat per Shore Link a Estònia que fa possible la connexió sense interferir en l’operativa del moll. El sistema actual permet connectar un únic vaixell, però la instal·lació s’ha dissenyat per fer-la fàcilment ampliable de forma que es puguin connectar dos vaixells de forma simultània en els dos punts d’atracament del moll de Sant Bertran. El sistema ha tingut un cost de 3,5 milions d’euros i ha estat finançat en part a través del Programa de Suport al Transport Sostenible i Digital del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. 

L’acte d’inauguració ha comptat amb la presència de la consellera de Territori, Silvia Paneque; el conseller delegat de Grimaldi Logística España, Mario Massarotti; el conseller delegat de Trasmed, Ettore Morace; el director d’Explotació de Puertos del Estado, Pedro García, així com el president del Port de Barcelona, José Alberto Carbonell. 

“Aquest OPS és especialment important pel fet d’estar ubicat a la terminal més propera a la ciutat. Quan parlem de descarbonitzar l’activitat portuària ho fem pensant en l’emergència climàtica, però sobretot ho fem pensant en la qualitat de vida de les persones que ens envolten. El d’avui és un gran pas en aquest sentit però no serà l’últim. L’OPS de Grimaldi Terminal Barcelona ens permet seguir avançant amb el pla Nexigen per millorar la qualitat de l’aire del nostre entorn i fer més sostenible l’activitat portuària”, ha assegurat el president del Port de Barcelona. 

Per la seva banda, Mario Massarotti, conseller delegat de Grimaldi Logística Espanya, ha declarat que "una vegada més, el Grup Grimaldi referma el seu compromís amb el transport sostenible. Totes les embarcacions que operen al mercat italià han estat equipades amb bateries des de fa diversos anys i operen des de llavors amb emissions zero al port. Aquest mateix compromís el comparteix Trasmed, la companyia del grup que opera al mercat balear, que ha invertit més d’1,2 milions d’euros en l’adaptació dels vaixells al sistema OPS (Onshore Power Supply). Gràcies a aquestes iniciatives, ens enorgulleix ser l’únic grup al Port de Barcelona que opera en aquesta terminal amb emissions zero, contribuint així a millorar la qualitat de l’aire i el benestar dels ciutadans de Barcelona”. 

“Cal entendre la dificultat de les grans infraestructures en el desenvolupament de la transició energètica, per la seva magnitud i per la implicació de multitud d’agents”, ha assegurat la consellera de Territori, Silvia Paneque, afegint que “cal reconèixer l’estratègia, l’esforç i la implicació del Port de Barcelona amb el desenvolupament del Pla de Transició Energètica que està portant a terme, amb la finalitat d’esdevenir un Port neutre en carboni l’any 2050 i hub de producció i distribució d’energia verda”. 

El director d’Explotació de Puertos del Estado, Pedro García Navarro, ha destacat que “aquesta iniciativa suposa un pas rellevant per al sistema portuari estatal en el procés d'electrificació de molls. Aquest nou avenç al Port de Barcelona respon al compromís del sistema portuari de titularitat estatal amb la sostenibilitat i la innovació. La instal·lació que avui es posa en marxa, fruit de la col·laboració de tot el sector públic i la iniciativa privada, serveix d'exemple per als enclavaments portuaris, cadenes de transport i transició energètica espanyola.” 

Primera fase del pla Nexigen 

La posada en marxa de l’OPS de Grimaldi Terminal Barcelona és un pas més del pla Nexigen en l’electrificació dels principals molls del Port de Barcelona abans de 2030. En paral·lel a l’entrada en funcionament dels dos projectes pilot, s’està avançant en la construcció d’una nova subestació elèctrica a partir de la qual es desplegarà una nova xarxa de mitja tensió per tot el recinte portuari, incloent-hi una canalització submarina per connectar els subministraments del moll de l’Energia i el moll Adossat, imprescindible per electrificar les terminals de creuers. 

L’electrificació dels molls del Port de Barcelona té l’objectiu final de millorar la qualitat de l’aire a l’entorn del recinte portuari i és peça clau en el Pla de Transició Energètica, esdevenint un dels pilars de la descarbonització de l’activitat portuària.