El Port de Barcelona i PowerCon inicien els treballs per construir el primer OPS per a creuers a la terminal d’MSC
El Port de Barcelona ha adjudicat el projecte a l’empresa danesa PowerCon per 12.225.000 euros.
La reunió d’inici del projecte ha inclòs una visita a la nova terminal d’MSC, que ja s’ha dissenyat per a equipar-se amb un sistema Onshore Power Supply (OPS).

El Port de Barcelona i la danesa PowerCon A/S han començat a treballar en el projecte constructiu del sistema Onshore Power Supply (OPS) de la terminal d’MSC al moll Adossat, el primer per a creuers al Port de Barcelona. PowerCon ha estat l’adjudicatària d’aquest projecte, que també inclourà l’obra civil necessària i desplegarà el cablejat fins al centre de repartiment des del qual es gestionarà el subministrament d’energia.
La setmana passada es va celebrar la primera reunió entre l’equip del departament de Shorepower del Port de Barcelona, encapçalat per la seva cap, Ana Arévalo, i el de PowerCon, dirigit per Peter Castberg Knudsen, Team Manager i soci fundador de l’empresa.
Durant la reunió, els equips del Port de Barcelona i de PowerCon van fixar les bases per a l’execució del projecte constructiu, d’acord amb la licitació, i van fer una visita a la terminal d’MSC, on es van reunir amb la directora de la terminal, Sandra Yunta. La terminal, inaugurada enguany, ha estat construïda amb la sostenibilitat com a prioritat i està dissenyada per a equipar-se amb un sistema OPS.
Ana Arévalo explica que “l’OPS de la terminal d’MSC està previst que entri en funcionament l’any 2027, al mateix temps que la subestació amb la que farem arribar electricitat 100% renovable a totes les terminals. Serà un any clau per a l’electrificació dels molls del Port de Barcelona”.
Nexigen
Amb unes inversions globals previstes de prop de 200 milions d’euros, el Pla Nexigen ha arribat enguany a la seva fase clau, un cop han entrat en funcionament els dos sistemes OPS ubicats a les terminals BEST i Grimaldi Terminal Barcelona. Aquests OPS, actualment en fase pilot, ja permeten connectar els vaixells portacontenidors que arriben a BEST i els ferris que diàriament connecten Barcelona i Palma, reduint les emissions que generen i proporcionant experiència i coneixements essencials per a la construcció dels futurs OPS.
A hores d’ara, el projecte segueix avançant amb la construcció de la nova subestació Port i el desplegament d’una nova xarxa de mitja tensió que permetrà fer arribar l’energia a tots els molls on s’instalaran sistemes OPS.