El Port de Barcelona i la Dirección General de la Marina Mercante controlen les emissions contaminants de vaixells amb un dron de l'Agència Europea de Seguretat Marítima
El dron està dotat de càmeres i sensors de gasos contaminants per mesurar els nivells d'òxids de sofre i diòxid de nitrogen que emeten els vaixells a l'atmosfera i també realitza videovigilància de possibles abocaments en aigües portuàries.
La prova pilot durarà cinc mesos i permetrà avaluar aquesta tecnologia per controlar les emissions que generen els vaixells que fan escala al Port de Barcelona.

El Port de Barcelona i la Dirección General de la Marina Mercante (DGMM), del Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible, en col·laboració amb l'Agència Europea de Seguretat Marítima (EMSA), estan duent a terme un projecte amb un dron del servei RPAS (Remotely Piloted Aircraft Systems) de l'EMSA per al seguiment d'emissions d'òxids de sofre i diòxid de nitrogen i la videovigilància de possibles abocaments en aigües portuàries del Port de Barcelona. El control afecta vaixells atracats i fondejats i també vaixells en trànsit pels canals exteriors d'accés al Port de Barcelona així com a vaixells realitzant maniobres en aigües interiors del recinte portuari.
Aquesta és la primera vegada que es duen a terme en el Port de Barcelona operacions amb un dron per realitzar el mesurament d'emissions contaminants i vigilar possibles abocaments en aigües portuàries. El Port de Barcelona s'encarrega de seleccionar els vaixells a monitorar, del seguiment de totes les operacions del dron i d'analitzar els resultats dels mesuraments que aquest duu a terme.
Les dades recollides proporcionaran informació real sobre les emissions dels vaixells en les seves operacions en el Port de Barcelona, que actualment només es poden calcular mitjançant fórmules estimatives. Aquest coneixement real permetrà millorar les estratègies i les mesures a implantar per reduir les emissions.
La Capitania Marítima de Barcelona supervisa la selecció dels vaixells a monitorar i el seguiment de totes les operacions del dron i analitza els resultats dels mesuraments que aquest realitza. En el cas de detectar incompliments en la normativa d'emissions, els inspectors de seguretat de la Capitania Marítima realitzen una inspecció a bord del vaixell i prenen mostres del combustible en ús per analitzar el seu contingut en nivells de sofre i, si fos necessari, obrir expedient sancionador.
Els mesuraments que duu a terme el dron queden registrats en el sistema EMSA Thetis-EU (aplicació per al registre de les inspeccions a vaixells realitzades a l'empara de la normativa europea), el que significa que la resta dels estats membres de la Unió Europea coneixeran directament la informació dels vaixells que estan utilitzant combustibles no permesos.
En aquesta ocasió, el dron té com a missió principal detectar possibles emissions d'òxids de sofre i de diòxid de nitrogen a l'atmosfera per part dels vaixells que transiten pel Port de Barcelona. A l'annex VI del Conveni Internacional sobre la Pol·lució Marítima (MARPOL), relatiu a la prevenció de la contaminació atmosfèrica, el contingut de sofre en combustibles utilitzats pels vaixells atracats o fondejats en ports europeus no pot superar el 0,10% en masa ni el 0,50% en masa quan estan en navegació i estableix també límits a les emissions d'òxids de nitrogen en funció del tipus, potència i ús dels motors dels vaixells.
Per dur a terme el projecte s'està utilitzant un dron de l'empresa grega ALTUS LSA. Es tracta de l'ATLES 4, equipat amb sensors de gas i càmeres que cobreixen rangs espectrals òptics i infrarojos per detectar millor els gasos generats per la combustió i expulsats a través de les xemeneies dels vaixells.
El dron té diverses característiques que el converteixen en una eina molt útil per a aquest servei, sent operat des d'una base mòbil i amb una capacitat de vol de quatre hores al dia i un rang de vol de 10 quilòmetres.