El Port de Barcelona es posiciona com la millor opció logística del sud d'Europa i la Mediterrània per a les empreses coreanes

En la inauguració del Port Summit Korea 2021, el president del Port de Barcelona ha garantit a les empreses coreanes “les cadenes logístiques més sostenibles i competitives” per a les seves mercaderies.

Pel Port de Barcelona passa el 34% de totes les mercaderies, en valor, que es mouen per via marítima entre Espanya i Corea.

26 octubre 2021
Imatge
La inauguració del Port Summit Korea 2021 ha tingut lloc aquest matí a Barcelona.
Caption
La inauguració del Port Summit Korea 2021 ha tingut lloc aquest matí a Barcelona.

“Els nostres avançats serveis logístics, les nostres connexions ferroviàries directes amb el cor d'Europa, úniques en la Península Ibèrica, la nostra orientació al client i la plataforma logística exclusiva per a les empreses coreanes que inaugurem avui ens converteixen, sense cap dubte, en la millor opció logística per a les empreses de Corea al sud d'Europa i a la Mediterrània.” Així de rotund s'ha mostrat avui el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, en la inauguració del Port Summit Korea 2021, acte en què ha estat acompanyat pel president del Port de Busan, Kang Joon suk; per la directora adjunta del ministeri d'Oceans and Fisheries de Corea, Su-yeon Kim; per l'ambaixador d'Espanya a la República de Corea, Juan Ignacio Morro; pel secretari general del departament de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font; i pel Comissionat de Promoció de Barcelona, Pau Solanilla.

Damià Calvet ha garantit a les empreses coreanes que importin i exportin a través del Port de Barcelona que comptaran amb “les cadenes logístiques més sostenibles, tant a nivell econòmic com a ambiental i social, i més competitives”, en línia amb “la nostra missió, que no és cap altra que generar prosperitat en la comunitat, incrementant la competitivitat dels nostres clients mitjançant la provisió eficient i sostenible de serveis logístics i de transport”.

El Port de Barcelona vol ser l'aliat logístic de les empreses coreanes per al comerç exterior entre Corea i la Península Ibèrica, una cosa del tot natural ja que, en l'actualitat, pel hub català passa el 34% de totes les mercaderies, en valor, que es mouen per via marítima entre el país asiàtic i l'Estat espanyol.

Damià Calvet ha recordat que “l'orientació al client és, des de fa anys, una aposta clara del Port de Barcelona. Ens adaptem a les seves necessitats quant a transparència, informació, traçabilitat de les mercaderies, agilitat, preu i reducció de l'empremta de carboni de les cadenes logístiques”. Hi cal sumar la importància que té l'enclavament com a node intermodal per al comerç exterior, exercint de porta de sortida de les exportacions europees cap a altres destinacions, com Àsia. “I és també l'aliat logístic a Europa d'empreses estrangeres, com les coreanes, facilitant la seva entrada a la UE, el mercat de més poder adquisitiu del món, amb més de 500 milions de consumidors.”

La situació estratègica del Port de Barcelona ha estat clau a l'hora de fer realitat la plataforma logística amb el Port de Busan, una interessant “col·laboració entre autoritats portuàries per connectar el sud-est asiàtic i el sud d'Europa i per recolzar les empreses que vulguin comerciar”, ha explicat el president de l'enclavament coreà durant la seva intervenció en la inauguració del Port Summit. Segons el parer de Kang Joon suk, “estem en un moment molt oportú per obrir aquesta plataforma i intercanviar coneixements i buscar innovacions, tant en duanes com en logística, entre altres aspectes.”

En aquest sentit, la directora adjunta del ministeri d'Oceans and Fisheries de Corea s'ha mostrat convençuda que aquest Port Summit Korea 2021 “impulsarà l'intercanvi entre les nostres empreses i ports” i ha destacat el rellevant paper de la logística en el context internacional. “La logística és la base del desenvolupament econòmic mundial. Per a Corea, la logística marítima cobra una gran rellevància i és clau per al nostre creixement”, ha remarcat Su-yeon Kim.

Relacions bilaterals

Corea i Espanya són dues economies potents que se situen en nivells similars a nivell internacional: Corea és el desè país més ric del món en termes de Producte Interior Brut (PIB), mentre Espanya se situa al lloc 14. Tanmateix, les relacions comercials entre ambdós països, així com les inversions recíproques, tenen encara un llarg recorregut per davant. “Ens ha arribat el moment, no ho dubtin, de marcar un punt d'inflexió en les nostres relacions bilaterals”, ha assenyalat, convençut, Juan Ignacio Morro durant la seva intervenció.

L'ambaixador d'Espanya a Corea ha admès que “hem de millorar la nostra presència empresarial a Corea” i ha assegurat que “Catalunya és una magnífica opció en aquest sentit”. Tant Corea com Espanya han optat per la sostenibilitat ambiental i la tecnologia per transformar la seva economia i s'estan desenvolupant plans concrets per oferir oportunitats a les empreses. “Els acords de col·laboració entre els ports de Busan i Barcelona són un magnífic exemple d'aquesta tendència”, ha conclòs l'ambaixador.

El secretari general de Vicepresidència i Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya ha coincidit amb Juan Ignacio Morro en la importància que la tecnologia té per al desenvolupament econòmic i ha afegit que Catalunya i Corea “compartim valors empresarials d'innovació, emprenedoria i voluntat d'obertura a nivell mundial” i ha assegurat que aquest país “és per a nosaltres una economia de referència”. Ricard Font ha recordat que “estem davant d'una emergència climàtica molt important, és un dels reptes principals que tenim com a societat” i ha destacat que “el Port de Barcelona ha definit una estratègia molt clara en matèria de sostenibilitat”.

El Comissionat de Promoció de Barcelona, per la seva part, ha avançat que s'està treballant “per recuperar els sis vols setmanals directes que teníem abans de la pandèmia entre Barcelona i Corea” perquè estar connectats directament amb una zona econòmica rellevant és clau per enfortir les relacions comercials. Aquesta connexió aèria, sumada a les aliances que està teixint el Port de Barcelona amb Corea, permetran consolidar la relació amb aquest país del sud-est asiàtic, ampliant-la amb nous horitzons i nous reptes.