El Port de Barcelona cerca aliances amb el sector de l’economia blava del Quebec
Una delegació del port, encapçalada pel seu president, Lluís Salvadó, viatja aquesta setmana al Canadà.
L’objectiu és impulsar projectes conjunts en els àmbits de la innovació, la intel·ligència artificial, la navegació, la pesca i la sostenibilitat.

Una delegació del Port de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya viatja aquesta setmana al Canadà amb l’objectiu d’impulsar projectes conjunts i aliances amb el potent sector de l’economia blava establert a la província del Quebec i a la costa est del Canadà.
Aquest viatge, organitzat per l’Oficina del Quebec a Catalunya, té lloc després de l’acord que el Port de Barcelona i Novarium -campus d'innovació amb seu al Quebec dedicat a l'economia blava- van signar el passat 9 de novembre per desenvolupar projectes conjunts i facilitar que les startups amb suport de Novarium puguin accedir al Blue Sandbox, que el port català preveu dins del projecte BlueTechPort, per realitzar-hi proves.
Aquest acord i les aliances que es generin durant el viatge serviran per posar en valor el potencial del BlueTechPort com a plataforma perquè les empreses canadenques puguin aterrar a Europa a través del Port de Barcelona. El projecte BlueTechPort, que el setembre s’ampliarà als tinglados de Sant Bertran i gràcies a una inversió de 50 milions d’euros configurarà un espai de 25.000 metres quadrats dedicats a la innovació, preveu la creació d’un Blue Sandbox amb què les startups podran fer proves de les seves solucions i projectes per al sector portuari i marítim.
Delegació conjunta amb la Generalitat
La delegació del Port de Barcelona està formada pel seu president, Lluís Salvadó; la directora d’Innovació i Estratègia de Negoci, Emma Cobos; la directora de Comunicació, Núria Burguera, i el cap del Gabinet de Presidència, Agustí Filomeno. També en forma part Carles Anglada, director de World Trade Center Barcelona, l’empresa a qui s’ha encarregat la gestió dels tinglados de Sant Bertran, on s’ubicarà el futur BlueTechPort.
La delegació de la Generalitat de Catalunya està formada pel secretari de Mobilitat i Infraestructures, Marc Sanglas; la directora general de Ports de la Generalitat, Annabel Moreno, i el director general de Política Marítima i Pesca sostenible, Sergi Tudela. L’agenda de la delegació de la Generalitat s’emmarca en l’acord de col·laboració bilateral amb el Quebec renovat recentment, i que té l’enfortiment de les relacions en l’àmbit de la política marítima com un dels eixos principals. En aquest sentit, el viatge estarà centrat en aspectes com la pesca sostenible i la gestió del litoral, i comptarà amb representants de l’Institut Oceanogràfic de Catalunya (ICATMAR), així com de la xarxa marítima de R+D+I (BlueNetCat), en el marc de l’Agenda Marítima de Catalunya i la seva Estratègia Marítima 2023-2026.
Visites a empreses i institucions
La delegació catalana visitarà avui el Port de Halifax (Nova Escòcia) i el seu centre d’innovació, The Pier, centrat en el desenvolupament de solucions disruptives per a la cadena logística. Tot seguit, es deplaçarà al Centre for Ocean Ventures and Entrepreneurship (COVE), que acull una seixantena d’empreses dedicades a la tecnologia marítima.
Demà, dimarts, la delegació es desplaçarà a Montreal, considerada la capital mundial de la intel·ligència artificial (IA) aplicada a l’economia blava. Visitaran el port i el seu port-ciutat, que compta amb un Port Center, un centre de divulgació com el que vol obrir el Port de Barcelona a l’edifici de Portal de la Pau un cop finalitzi la restauració.
A Montreal la delegació visitarà Investment Quebec (IQ), l’agència governamental dedicada a fomentar la inversió estrangera, el Centre d’Innovació de la companyia de serveis tecnològics CGI; la incubadora de startups i projectes de turisme, cultura i entreteniment MT Lab, així com les empreses SAF+, SIMCO, Enerkem, Premier Tech i Dimonoff. La delegació de la Generalitat també participarà en un dinar de treball amb el Govern del Quebec, en el qual participarà la viceministra adjunta a Europa, Indo-pacífic i Afers Institucionals, Elisa Valentin.
El dijous, 13 de juny, la delegació del Port de Barcelona i la Generalitat de Catalunya visitarà Rimouski (Quebec), on té la seu Novarium, el campus d'innovació en economia blava dedicat a generar sinergies entre empresaris, centres de recerca, inversors i la indústria de la regió. En aquesta població també hi ha l'Institut des Sciences de la Mer de Rimouski (ISMER), referent en la formació i la recerca en ecosistemes marins i canvi climàtic, els impactes de l'activitat humana sobre els ecosistemes, el desenvolupament dels biorecursos marins, la geologia marina i els riscos naturals.
El divendres al matí, Marc Sanglas i Sergi Tudela es reuniran amb representants del Govern del Quebec; primer, amb el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible, Pascal Couillard i el DG de Transport Marítim i Aeri i, posteriorment, amb el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, André Lamontagne.
Al migdia, Lluís Salvadó, Marc Sanglas i Sergi Tudela participaran en una taula rodona sobre innovació i descarbonització, que clourà el viatge institucional abans del retorn a Barcelona.