El Port de Barcelona avança en el seu model d’innovació oberta
Ha presentat la iniciativa “SmartPorts”, les bases del Fondo Puertos 4.0 i les darreres startups de l’OpenPort-Port Challenge Barcelona.

Avui s’ha celebrat al hub tecnològic #Pier01 del Barcelona Tech City la jornada de treball “Open Innovation del Port de Barcelona”, dedicada a donar a conèixer l’estat de les diferents iniciatives que s’estan desenvolupant en el programa OpenPort.
El programa OpenPort del Port de Barcelona té l’objectiu d’afavorir la implantació de solucions innovadores, sorgides tant de l’ecosistema portuari com de sectors diferents, que permetin donar respostes als reptes que s’estan plantejant el l’àmbit portuari i del comerç internacional. OpenPort vol impulsar la competitivitat de la Comunitat Portuària de Barcelona i de la industria sobre la base que la innovació ha de ser sostenible, oberta i col·laborativa.
El programa d’innovació oberta del Port gira al voltant de tres grans eixos: el desenvolupament d’un networking innovador que generi espais on compartir idees, reptes i anàlisis entre la Comunitat Portuària i l’ecosistema innovador (startups i experts en solucions innovadores); la generació de coneixement innovador mitjançant el blog PierNext o l’organització de jornades com la celebrada avui; i facilitant l’accés al finançament, tant públic com privat, de les empreses i els projectes innovadors.
Impulsar la innovació en el sector portuari
La jornada s’ha iniciat amb la presentació del “Smart Ports. Piers of the Future” que se celebrarà entre el 19 i el 21 de novembre al recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Joan Carbonell, responsable de Cadenes Logístiques del Port de Barcelona, ha explicat el programa d’aquesta iniciativa impulsada pels ports d’Anvers, Hamburg, Los Ángeles, Montreal, Rotterdam i Barcelona, ports líders en el desenvolupament i implantació de solucions tecnològiques que presentaran els seus projectes més avançats en relació a la innovació i la transformació digital. Carbonell, que ha exposat els quatre projectes que presentarà la infraestructura catalana, ha destacat l’organització sota el paraigües de l’“Smart Ports. Piers of the Future” de dos esdeveniments paral·lels: l’Smart Ports Summit i el Summit Sustainability, aquest darrer en col·laboració amb l’European Shipping Council i que aplegarà a navilieres, carregadors, operadors logístics, etc. per debatre sobre la futura implantació de la normativa IMO 2020, que limitarà l’ús dels combustibles amb alts continguts de sofre en els vaixells a tot el món.
Seguidament José Llorca, cap d’àrea d’Innovació de Puertos del Estado, ha exposat les bases de la iniciativa Fondo Puertos 4.0, destinada a impulsar l’emprenedoria per a la innovació en el sector portuari i en la qual participen les principals administracions incloses en el sistema portuari espanyol. Aquest projecte, recolzat pel Port de Barcelona i que compta amb un pressupost de 20 milions d’euros pels propers quatre anys, té l’objectiu de proporcionar a les empreses del sector logístic-portuari informació per a facilitar la seva transformació tecnològica i econòmica, així com assessorament legal i finançament pels projectes d’innovació. Llorca, que ha anunciat l’obertura de la primera convocatòria d’ajuts Fondo Puertos 4.0 durant aquest mes de novembre, ha defensat la necessitat que el sector portuari jugui un paper protagonista en la transició cap a l’economia 4.0 del país.
Col·laboració entre la Comunitat Portuària i l’ecosistema emprenedor
La jornada ha finalitzat amb la intervenció de Pedro Arellano, adjunt a la direcció general del Port de Barcelona, que ha presentat als finalistes de l’edició d’enguany de l’OpenPort-Port Challenge Barcelona. Aquesta edició ha comptat amb la participació d’empreses i organitzacions del sector logístic-portuari de Barcelona que han identificat els seus reptes de negoci i han desenvolupat solucions tecnològiques innovadores. L’OpenPort-Port Challenge Barcelona vol potenciar l’ús de tecnologies per a generar canvis que agilitzin i facin més fiable, transparent i traçable el conjunt de la cadena logística i de les activitats portuàries.
En aquesta edició han quedat finalistes 7 empreses amb els següents projectes: Allread (Lectura dinàmica d’identificadors i vehicles aplicable als contenidors i a tots els àmbits portuaris); Insolo (Sensor volumètric per a mesurar amb precisió el nivell d’ocupació de les sitges de granels sòlids); Cleverdata (Predicció del comportament dels temps d’espera a les terminals de contenidors mitjançant la intel·ligència artificial); Remote EYE (Utilització de càmeres i realitat augmentada per donar assistència remota en tasques de reparació i manteniment de naus i maquinària); Mariquant (Predicció de dades d’entrada i sortida de vaixells en base al creuament de dades); IDNaval (Monitorització i solucions per a la corrosió dels vaixells); i Artia Enginyers (Desenvolupament de maquinària per a la classificació automàtica de la pesca a bord i a terra).