Clear Channel instal·la al Port de Barcelona el primer mupi digital amb purificació activa de l'aire al món
El dispositiu ha estat desenvolupat conjuntament per Clear Channel i l’empresa barcelonina Urban Air Purifier.
La capacitat de purificació de l’equip és equivalent a 20 arbres o 1.320 mascaretes.
Amb aquest dispositiu, Clear Channel es converteix en pionera a nivell mundial en l'ús de sistemes híbrids de mobiliari urbà publicitari amb sistema de purificació d'aire.

La multinacional de publicitat exterior Clear Channel ha instal·lat al Port de Barcelona el primer prototip integrat en el mobiliari urbà publicitari que redueix la contaminació i genera espais d'aire net a la via pública. La creació d’aquest mupi digital o marquesina amb purificació activa de l'aire s'ha dut a terme de manera conjunta per la multinacional del sector publicitari i l'empresa barcelonina Urban Air Purifier.
El dispositiu, que és capaç de purificar el 99% de les partícules i el 80% dels gasos nocius per a la salut, ha estat dissenyat i fabricat per tal d’eliminar gasos tòxics com el Monòxid de Carboni (CO), NOx, compostos orgànics volàtils i també les partícules PM10 i PM2.5, causants de malalties com el càncer de pulmó o l'ictus. En concret, el mupi és capaç de purificar l’aire que contaminen 3.000 cotxes en circulació dins de la seva zona d’influència (al voltant de 40 metres). La capacitat de purificació d’aquesta marquesina és comparable al que purifiquen 20 arbres o el que filtren 1.320 mascaretes, segons dades d’Urban Air Purifier.
Aquesta iniciativa d'ús de sistemes híbrids de mobiliari urbà publicitari amb sistema de purificació d'aire és pionera a nivell mundial. El projecte ha comptat amb la col·laboració del Port de Barcelona, on Clear Channel gestiona la publicitat exterior. La nova instal·lació permet crear petites illes d’aire més net a nivell local i és una de les iniciatives del port català que s’integren en la seva estratègia d’innovació i creació de solucions de millora en el seu entorn, inclosa la qualitat de l'aire.
El Port de Barcelona recorda, però, que la seva estratègia per reduir a mínims les emissions de l’activitat portuària passa per la transició energètica, fomentant l’ús d’energies netes, i per l’electrificació dels molls, projectes ambdós ja en marxa. Amb aquests projectes, l’any 2030 les emissions originades per l’activitat portuària s’hauran reduït en un 50% en el cas dels gasos d’efecte hivernacle i en un 51% els NOX, assolint també una reducció important en les partícules PM10 i PM2,5.
Urban Air Purifier ha desenvolupat aquest equip en col·laboració amb diverses universitats i centres tecnològics, com la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat de Barcelona, el Centre Superior d'Investigacions Científiques i Eurecat.
Per a Jordi Sáez, market leader del sud d'Europa de Clear Channel, "aquesta és una innovació molt rellevant ja que la contaminació de l'aire és la causant de més de nou milions de morts cada any al món i de la pèrdua en la qualitat de vida de molts més milions de persones. Cada equip, com l'instal·lat al Port de Barcelona, té un abast d'uns 40 metres pel que es poden crear passadissos d'aire net en diferents zones de les ciutats on hi hagi problemes de contaminació i qualitat de l'aire". Així mateix, afegeix que "gràcies a la feina conjunta d’Urban Air Purifier amb Clear Channel i la col·laboració del Port de Barcelona, hem pogut desenvolupar i provar amb magnífics resultats un dispositiu que clarament ajuda a les marques a comunicar, alhora que redueix la contaminació atmosfèrica i compleix el nostre propòsit de millorar la vida a les ciutats".
Per altra banda, la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa, ha reafirmat la seva aposta per la col·laboració público-privada, la innovació i la sostenibilitat, eixos estratègics del IV Pla Estratègic 2021-2025 de l’entitat, que ha estat presentat recentment. “Estem construint el port del futur, encarant els escenaris de futur post pandèmia amb la participació dels agents econòmics, socials i empreses que ens ajudin a garantir el seu posicionament competitiu en els escenaris més desitjats”, ha explicat Mercè Conesa.
Amb aquesta iniciativa, Clear Channel posa de manifest la seva aposta per la sostenibilitat i la contribució del mobiliari urbà publicitari per millorar la vida a les ciutats.
Sobre el Port de Barcelona
El Port de Barcelona és un port marítim, comercial, industrial i pesquer situat al peu de la muntanya de Montjuïc. Aquesta infraestructura actua com un hub logístic smart de referència al sud d’Europa, un motor generador de riquesa, que transcendeix més enllà del perímetre del recinte portuari i que repercuteix directament en la competitivitat de l’àrea industrial i comercial a la qual presta els seus serveis.
L’activitat del Port de Barcelona genera un valor afegit brut (VAB) a l’economia de 2.291 milions d’euros, fet que suposa una aportació de l’1,4% al VAB de Catalunya. Per cada 100 € de rendes generades directament per les empreses del Port es generen 58 € addicionals de VAB a l’economia. En conjunt, considerant també el nivell d’ocupació que es genera de forma indirecta, el Port crea un total de 37.000 llocs de treball, fet que representa l’1% de l’ocupació de Catalunya. Actualment, el Port ha aprovat el seu IV Pla Estratègic 2021-2025 afrontant els reptes de futur, especialment en logística, medi ambient, innovació i ocupació.
Sobre Clear Channel Espanya
Clear Channel Espanya, és una empresa de comunicació i publicitat exterior. Disposa de més de 44.000 cares publicitàries dividides entre suports digitals i convencionals de mobiliari urbà, gran format i centres comercials entre d'altres. Amb presència a 46 províncies i les principals ciutats d'Espanya.
La companyia aposta per la innovació, la tecnologia i la creativitat, oferint solucions de comunicació multiformat capaços de sorprendre i satisfer eficaçment les demandes de cada anunciant. A més, gestiona el sistema públic de bicicletes Bizi a Saragossa, i va ser l'empresa pionera en la instal·lació d'aquest servei de mobilitat sostenible a Barcelona amb el sistema Bicing.
Clear Channel Espanya ha desenvolupat un important creixement gràcies a la modernització, digitalització i explotació dels contractes nacionals més importants de publicitat exterior:
- Mobiliari urbà de Madrid: amb 2.700 cares publicitàries convencionals i 300 suports digitals.
- Mobiliari urbà de Barcelona: amb 2.000 cares publicitàries convencionals i 67 suports digitals.
A més, la companyia disposa de mobiliari urbà digital en altres ciutats com València, Sevilla, Màlaga, Bilbao i Vitòria.
Sobre Urban Air Purifier
Empresa familiar barcelonina que va néixer el 2019 com una spin-off de l’empresa de publicitat Ginsa, i amb l’objectiu de distribuir màquines antipol·lució amb pantalles digitals de publicitat incorporades. La visió de l’empresa és mantenir la neteja de l’aire a mida que desenvolupa noves fórmules de publicitat, amb l’objectiu de convertir-les en més accessibles i eficients. UAP treballa en la resolució de problemes mediambientals, especialment en àrees urbanes amb densitat de població.
Amb l’arribada del SARS - Cov19, la companyia va adaptar els seus purificadors amb filtres absoluts HEPA H14 (High Efficiency Particulate Air) i llums ultravioleta UV-C per eliminar els virus i els microorganismes en l’aire, principal font de contagi, com s’ha demostrat en l’estudi dut a terme en el laboratori de bioseguretat P· del IRTA-CReSA.
Els purificadors d’aire UAP es troben ja en els principals hospitals i espais com centres comercials, restaurants, residències de gent gran, oficines, centres esportius, etc.