Renovables

El Port de Barcelona té un potencial destacable de generació fotovoltaica, que pot contribuir a un subministrament energètic sostenible de les instal·lacions portuàries. També estudia altres vies de descarbonització, com ara els biocombustibles a partir de residus MARPOL o la generació d'hidrogen verd.

 

Potencial fotovoltaic

En un futur proper s'obre un ventall de múltiples possibilitats en què els ports tindran un paper fonamental per a la descarbonització de l'economia. Com a punts d'intersecció entre la terra i el mar, es poden convertir en catalitzadors del canvi en sectors de tota mena, que van des del marítim fins a l'energètic.

Per exemple, al Port de Barcelona el potencial de generació fotovoltaica a les cobertes i superfícies de la zona portuària és d'uns 92 MW de potència pic, amb una producció d'uns 120 GWh anuals. Segons els estudis que s'han fet, es podrien arribar a instal·lar unes 310 unitats de plaques fotovoltaiques, entre pèrgoles i cobertes, que ocuparien una superfície de 627.000 m2.

Amb aquesta producció es podria satisfer el 50% del consum elèctric estimat del Port de Barcelona o evitar aproximadament un 50% del consum de combustible derivat de les estades de tots els vaixells durant un any. Això podria cobrir una part de les necessitats de subministrament energètic de les instal·lacions portuàries. O donar resposta a la demanda elèctrica dels vaixells connectats en un futur a la xarxa elèctrica.

La idea no és només generar energia fotovoltaica, sinó també compartir-la. El 2019, de fet, ja es va posar en marxa un projecte pilot al moll de Pescadors en aquest sentit.

  • Imatge
    mapa fotovoltaic
    Caption
    Mapa del potencial de generación de renovables del Port de Barcelona (los colores distinguen los diferentes tipos de cubiertas).
  • Imatge
    placas moll
    Caption
    Cubierta con paneles fotovoltaicos de la Comunidad Energética del muelle de Pescadors.