Consum compartit

Compartint els excedents de la generació fotovoltaica, el Port de Barcelona dona resposta als objectius de sostenibilitat ambientals i als econòmics i socials.

Illes energètiques, autosuficients i amb excedent

El 2020 es van posar en marxa diverses proves pilot de comunitats energètiques de consum compartit entre diverses instal·lacions de concessionàries. L'objectiu és aprofitar al màxim la generació fotovoltaica, de manera que els excedents produïts en una instal·lació puguin ser aprofitats per les instal·lacions veïnes.

Una illa energètica és un model que aposta per l'autosuficiència, tant en la generació d'energia com en el consum i l'emmagatzematge. Redueix la dependència de la xarxa de distribució i requereix un transport menor d'energia i, per tant, una disminució en les pèrdues. Tota l'energia consumida localment és una energia eficient.

Imatge
ill 5

Creators, un pilot d'illa energètica al moll de Pescadors

El projecte comprèn la Llotja, la fàbrica de gel i altres instal·lacions, com ara aparcaments i restaurants. Primer s'identifica i es monitora la distribució del consum d'energia al llarg del temps. El Port de Barcelona se situa en una zona diàfana, ben orientada i que rep llum solar durant pràcticament els 365 dies de l'any, així que l'energia fotovoltaica és la més adequada.

S'han instal·lat panells a les cobertes dels edificis i a les pèrgoles. Un cop s'ha identificat tant qui consumeix aquesta energia com qui la genera, es fa un exercici de simulació i encaix que tindrà com a resultat unes conclusions en què es podrà veure quin és el percentatge d'autoconsum i quin és el preu equivalent de quilowatt/hora generat pels diferents actors. A partir d'aquí, es dimensiona la inversió i l'explotació de la comunitat energètica.

Això s'aconsegueix amb l'emmagatzematge d'energia en bateries i sensoritzant la xarxa elèctrica perquè sigui intel·ligent i pugui decidir en cada moment el millor destí de l'electricitat produïda.

Imatge
moll perscadors pitufo