Seguiment de la qualitat de l'aire

Som conscients que l'activitat portuària genera emissions a l'atmosfera que, sumades a les de la resta de l'entorn metropolità, contribueixen a la contaminació de l'aire del Port i de la ciutat. Per poder adoptar les mesures oportunes, fem un seguiment de la qualitat de l'aire i mesurem les partícules en suspensió i els contaminants gasosos.

La qualitat de l'aire de l'entorn portuari mostra una millora des del començament dels anys 2000, en què vam començar a fer el seguiment dels nivells d'immissió dels principals gasos contaminants d'acord amb la legislació.

L'impacte a l'entorn

Les emissions d'òxids de nitrogen i de partícules en suspensió de diàmetre inferior a 10 µm produïdes dins del recinte portuari representen entre un 15 i un 20% del total d'emissions de la regió metropolitana de Barcelona. L'impacte als nivells de contaminació de la ciutat és inferior, per sota del 10%, ja que bona part d'aquestes emissions es dispersen al mar.

 

Procedència de les dades

Això és el que afirmen estudis de la Generalitat de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona, que tenen en compte les emissions dels vehicles al recinte, les obres d'ampliació i manteniment, els vaixells i la maquinària utilitzada durant les operatives portuàries.

 

La xarxa manual: partícules en suspensió

Vam instal·lar els primers captadors d'alt volum per a partícules en suspensió el 1996 i vam començar a recollir mostres d'aquest contaminant. A partir de la legislació de qualitat de l'aire de l'any 2000, vam començar a mesurar les partícules PM10 de diàmetre equivalent inferior a 10 µm i, més endavant, les PM2,5.

La xarxa manual està formada per vuit captadors d'alt volum seqüencials de partícules en suspensió localitzats a cinc estacions, totes amb captador per a PM10 i tres de les quals també amb captador PM2,5.

A més, vam gestionar dos captadors d'alt volum per a partícules en suspensió totals (PST) que només s'empren per mesurar les concentracions d'al·lergen de soja.

 

Captador homologat

El captador de PM10 situat al Port Vell està homologat per la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació Atmosfèrica de Catalunya (XVPCA), que gestiona el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat i les dades del qual s'utilitzen per avaluar la qualitat de l'aire a la ciutat de Barcelona de manera oficial.

La xarxa automàtica: gasos contaminants

La xarxa automàtica està integrada per tres estacions equipades amb analitzadors automàtics de contaminació per gasos segons cada cas:

  • Diòxid de nitrogen (NO2).
  • Diòxid de sofre (SO2).
  • Ozó (O3).
  • Benzè (C6H6).

 

Valor de les dades

Atès que estan ubicades en un entorn eminentment industrial, els valors aportats per aquestes estacions només són indicatius de la qualitat de l'aire en relació amb el que estableix la normativa. Però són molt útils per avaluar l'evolució en el temps de l'impacte de l'activitat portuària en l'atmosfera.

Els descensos registrats durant l'exercici 2020 es deuen als efectes de la pandèmia per covid-19. El valor de SO2 cau pel trànsit inferior de vaixells i la nova normativa per a aquestes embarcacions sobre l'ús de combustibles amb menys contingut en sofre. La caiguda dels valors de NOx i PM10 és conseqüència de la reducció a la mobilitat terrestre.

Els valors de PM10 en aire també depenen de l'execució d'obres o d'operacions amb sòlids a granel.