Ecosistema innovador

Barcelona té un ecosistema innovador molt rellevant, i el Port de Barcelona vol buscar sinergies i coordinar esforços proporcionant una xarxa de hubs d'innovació i bancs de proves centrats en el recinte portuari i orientats a la logística, el transport marítim, la nàutica i, en general, tot el sector de l'economia blava.

Acords i aliances amb l'entorn innovador

Els ports juguen amb l'avantatge inicial de tenir una comunitat portuària consolidada com a ecosistema. El Port de Barcelona, a més, està situat en una ciutat de referència en molts aspectes, però especialment com a capital tecnològica a escala europea i centre de creació de start-ups.

Es tracta d'un atribut competitiu que s'ha d'esprémer al màxim a través de la recerca d'aliances estratègiques amb agents del seu entorn, molts dels quals ja fa anys que aborden la innovació.

Acció, Ajuntament de Barcelona, Barcelona Activa, Tech Barcelona, Consorci de la Zona Franca de Barcelona, Mobile World Capital i Fira de Barcelona són alguns exemples d'agents amb els quals ja estem treballant per aconseguir una innovació oberta i sostenible a través de sinergies guanyadores.

I no es pot parlar d'innovació oberta sense buscar la col·laboració d'universitats, centres d'investigació i escoles de negoci, una àrea en què la capital catalana també gaudeix d'un gran prestigi amb, entre d'altres, 2 de les principals escoles de negoci a escala mundial (IESE iEsade), universitats de renom (UPC, UPF, UB, UAB, UOC…) i centres d'investigació capdavanters vinculats amb la logística i l'entorn marí (CENIT-CIMNE, ICM...).

La creació de talent és clau en l'estratègia d'innovació. A la zona portuària, cal una adaptació de l'oferta formativa existent per donar resposta a les necessitats reals del sector i fins i tot promoure noves titulacions i programes formatius específics de primer nivell.

Als centres de formació existents a l'àrea portuària (Facultat de Nàutica de Barcelona, Escola Europea - Intermodal Transport, Institut de Nàutica de Barcelona) s'hi han unit fa poc l'Institut de Logística de Barcelona i l'ICIL; així mateix, l'organització mundial d'inversió i negocis en economia blava, World Ocean Council, atraurà a Barcelona congressos i activitats del sector.

Imatge
Ecosistema emprendedor

Blue District: Innovation by Port de Barcelona

Tenint en compte el potencial innovador de la ciutat de Barcelona, el Port de Barcelona vol aprofitar els hubs d'innovació existents creats per l'ecosistema urbà, com Pier01 i Pier03 de Tech Barcelona, la Incubadora 3D i D Factory, gestionats pel Consorci de la Zona Franca, etc.


Així, per aprofitar les sinergies, els espais d'innovació es desenvoluparan en xarxa, en col·laboració amb els centres existents, ja sigui al mateix port o en zones del voltant de la ciutat. En conjunt, aquests espais tenen com a objectiu no només permetre l'atracció de talent, la creació de nous llocs de treball, el foment de l'emprenedoria i la creació de noves empreses de base tecnològica als sectors marítim, logístic i nàutic, sinó també atreure centres de recerca clau i àrees d'innovació dirigides per empreses i corporacions.

Imatge
blue district mapa
Imatge
Innovación comunidad portuaria

La participació de la Comunitat Portuària

Totes les empreses de la Comunitat Portuària que, per la seva internacionalització o la seva dimensió, tenen importants capacitats innovadores formen part de l'ecosistema innovador de Barcelona. També les empreses tecnològiques i consultores que treballen en la infraestructura i els clients amb alta implicació al Port de Barcelona.

Socis estratègics

La innovació portuària s'ha d'integrar amb la innovació a la ciutat, i el Port de Barcelona ha forjat aliances amb els actors principals.