La Torre del Rellotge celebra el seu 250 aniversari

Una exposició, instal·lada a Portal de la Pau, explica la història d’aquesta torre singular, que va ser construïda com un far i ha esdevingut una icona del Port i de Barcelona.

Damià Calvet: “Una de les nostres tasques és preservar el patrimoni portuari perquè és un patrimoni de tots”.  

22 juny 2022
Imatge
La Torre del Rellotge il·luminada amb els colors blau i groc d’Ucraïna i de la Barceloneta.
Caption
La Torre del Rellotge il·luminada amb els colors blau i groc d’Ucraïna i de la Barceloneta.

La Torre del Rellotge del Port de Barcelona celebra enguany el 250 aniversari amb una exposició i una sèrie d’actes per donar a conèixer la seva història als ciutadans. La celebració coincideix amb la reforma del moll de Pescadors, que s’iniciarà enguany amb l’objectiu de garantir el futur desenvolupament de l’activitat pesquera, alhora que s’obriran aquests espais als ciutadans.

Avui al vespre s’ha celebrat l’acte de commemoració d’aquest 250 aniversari, en el qual han participat el president del Port de Barcelona, Damià Calvet, i l’historiador especialitzat en temes marítims i portuaris, Joan Alemany.

L’any 1751 es va començar a edificar una llanterna a la punta del dic que s’estava construint al Port de Barcelona, que en aquella època arribava fins aquest punt. Un cop finalitzades les obres, el nou far va començar a operar el 1772.

El far era d’estil neoclàssic i constava d’una base quadrada, una torre piramidal truncada i la llanterna situada a la punta de l’edifici. El far del Port de Barcelona era un dels tres únics construïts amb pedra en funcionament a l’Estat espanyol, segons constava en el Plan General para el Alumbrado Marítimo de las Costas y Puertos de España, elaborat per la Comisión Especial de Faros, aprovat l’any 1847.

Les ampliacions que es van anar produint durant el segle XIX i que van deixar el far cada cop més allunyat de la bocana del Port, i l’entrada en servei del far del Llobregat, el 1852, van fer-ne plantejar l’apagada i el seu enderroc a principis del segle passat. Però la Junta d’Obres del Port de Barcelona va decidir substituir la llanterna per un rellotge de quatre grans esferes que assenyalés l’hora als navegants, als portuaris i als veïns de la Barceloneta i de tota la ciutat.

Aquest far va ser un edifici destacat del litoral barceloní durant els segles XVIII i XIX, raó per la qual va ser utilitzat pels francesos Jean-Baptiste Joseph Delambre (matemàtic i astrònom) i Pierre Méchain (geògraf i astrònom), entre 1792 i 1798, per mesurar la longitud de l’arc del meridià, de Dunkerque a Barcelona, uns resultats que van servir per establir el sistema mètric decimal. Més tard, l’enginyer de Camins, Canals i Ports, Ildefons Cerdà, el va prendre com a referència per a dissenyar les avingudes del Paral·lel i la Meridiana en el seu Pla de Reforma i Eixample de Barcelona de 1859.

Obrir el moll de Pescadors als ciutadans

La Torre del Rellotge, situada a l’actual moll de Pescadors, és avui una icona de la Barcelona més marinera que ben aviat serà accessible als ciutadans. El Port està fent el projecte de remodelació integral del conjunt d’instal·lacions pesqueres de Barcelona amb un doble objectiu: garantir el futur desenvolupament de l’activitat pesquera a Barcelona sota criteris de sostenibilitat i competitivitat, i obrir aquesta àrea del Port Vell a la ciutadania.

El projecte, les obres del qual començaran enguany amb un pressupost de 8 milions d’euros, inclou la construcció de la futura llotja de pescadors, un edifici de 3.233 m2, la nova fàbrica de gel, que va entrar en servei a finals de l’any 2016, i la urbanització de l’entorn, de 24.103 m2. Una passarel·la, que s’iniciarà al costat de la Torre del Rellotge i passarà al llarg de tot l’edifici, permetrà que els visitants puguin veure l’activitat que es realitza dins de la llotja, especialment la subhasta del peix.

El president del Port de Barcelona, Damià Calvet, ha explicat que “tenim l’objectiu de desenvolupar un port-ciutat sostenible, atractiu culturalment i focus de coneixement i talent al sector nàutic i marítim, un referent en innovació, inclusiu amb el conjunt de la ciutadania i, molt especialment, amb els barris del seu entorn”. En aquest context, Calvet ha destacat que “una de les tasques del Port és preservar el patrimoni portuari perquè és un patrimoni de tots. Ho estem fent en els edificis històrics, com és el cas dels fars que depenen del Port de Barcelona, establint acords amb els ajuntaments on són presents per obrir-los a la ciutadania. I ho hem fet en el cas de la Torre del Rellotge, en la qual s’ha realitzat un complet manteniment dels seus elements interiors i exteriors, procurant preservar al màxim els elements originals, que inclou la restauració del segon mecanisme del rellotge”.

El Port de Barcelona ha organitzat una exposició temporal, amb la participació de l’historiador Joan Alemany, en la qual es presenten diferents imatges històriques i s’explica la història de la Torre del Rellotge. Aquesta exposició estarà instal·lada al Portal de la Pau.

Així mateix, en l’acte s’ha encès per primer cop la nova il·luminació de la Torre del Rellotge on s’han projectat els colors de la bandera d’Ucraïna, en solidaritat amb aquest país. Colors que, a més, coincideixen amb els de la bandera del barri de la Barceloneta.