El Port de Barcelona presenta la memòria anual de sostenibilitat de la Comunitat Portuària

El Pla de Sostenibilitat de la Comunitat Portuària impulsat pel Port de Barcelona compta amb 116 empreses adherides, gairebé el triple que als seus inicis.

El percentatge de dones en les plantilles de les empreses i organitzacions vinculades al port segueix a l’alça fregant el 40%.

03 agost 2023
Imatge
Panoràmica del Port de Barcelona.
Caption
Panoràmica del Port de Barcelona.

El Port de Barcelona ha publicat la memòria Positive Impact, l’informe anual que segueix l’evolució dels compromisos de la Comunitat Portuària amb la sostenibilitat. La memòria analitza la sostenibilitat tant a nivell social i medi ambiental com a nivell econòmic i de bon govern del conjunt d’empreses i organitzacions vinculades al Port de Barcelona.

La memòria Positive Impact Port de Barcelona és el reflex del compromís del port amb la Sostenibilitat en totes les seves vessants, tal i com queda plasmat en el Pla de Sostenibilitat Sectorial aprovat l’any 2015 i en el Pla Estratègic 2021-2025 del Port de Barcelona. En ambdós casos, es parteix de la necessitat d’avaluar el nivell de sostenibilitat de la Comunitat Portuària en el seu conjunt per detectar vies de millora i poder prendre les accions adequades.

Els resultats reflectits a la memòria són el fruit de l’enquesta anual que les empreses i organitzacions de la Comunitat Portuària responen per fer seguiment dels seus avenços en matèries com la gestió de residus, el consum energètic i d’aigua, el foment de la igualtat, la formació dels treballadors o les mesures en favors de la ètica i la bona governança, entre d’altres. En total, l’enquesta consta de 143 qüestions que han respost les 116 empreses i organitzacions adherides, una xifra que triplica el nombre de participants en la primera edició de l’enquesta i que, a l’haver-se realitzat de forma ininterrompuda, permet disposar d’informació rellevant per seguir l’evolució d’aquests indicadors.

Conscients que els actuals reptes socials i ambientals que afrontem com a societat no poden ser resolts individualment, analitzar i abordar les mesures necessàries de forma conjunta suposa una innovació en el sector portuari estatal i europeu. Sumat a aquest enfocament, el Port de Barcelona ha decidit alinear els indicadors materials avaluats al Positive Impact amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) definits per l’ONU el mateix any que es va crear el Pla de Sostenibilitat Sectorial.

Millores en igualtat

Entre els indicadors analitzats l’any 2022, destaquen les millores en matèria d’igualtat, ja que el percentatge de dones en el conjunt de plantilles de les empreses i organitzacions de la Comunitat Portuària va registrar l’any passat un nou rècord situant-se en el 38,79%, gairebé deu punts percentuals més que fa dos anys, quan representaven el 29%.

En matèria de formació destaca que la meitat de les empreses van tenir l’any passat estudiants de Formació Professional en pràctiques, destacant els operadors logístics i els administratius especialitzats com els perfils professionals més buscats per les empreses de la Comunitat Portuària.