El Grup de Treball de Formació i Ocupació del Consell Rector del Port de Barcelona impulsa les formacions orientades al transport per carretera

El sector està patint l’envelliment dels seus treballadors i ha detectat la manca de perfils en els àmbits de conducció i gestió del transport per carretera.

29 setembre 2022
Imatge
Imatge de la reunió del grup de treball.
Caption
Imatge de la reunió del grup de treball.

El 29 de setembre, en el marc del Grup de Treball de Formació i Ocupació, s’ha celebrat una jornada informativa de la nova oferta de formació que s’ha iniciat aquest curs acadèmic 2022-23 en els centres de l’Institut de Logística de Barcelona i l’Institut de la Mare de Déu de la Mercè, pertanyents al Consorci d’Educació de Barcelona. Aquests nous estudis han d’ajudar a les empreses a poder captar a persones formades en els àmbits de conducció i gestió del transport per carretera.

El sector del transport per carretera, a través de les associacions sectorials a Barcelona, ATEC i SINTRAPORT, ha detectat una mancança de perfils professionals concrets per al desenvolupament de l’activitat econòmica de les empreses transportistes. El sector està patint l’envelliment dels seus treballadors, especialment d’aquells que es dediquen a la conducció, i ha detectat la manca de perfils tan necessaris com els caps de tràfic.

Per a combatre aquesta situació i recuperar el talent entre les empreses de transport a Barcelona, el Consorci d’Educació de Barcelona ha posat en marxa una estratègia integral per a donar resposta a la situació:

  • La implantació d’un nou cicle de formació professional sobre conducció de vehicles, que permetrà formar futurs conductors de camió.
  • La creació d’un centre de formació integral sobre logística: l’Institut de Logística de Barcelona, el qual dona resposta a perfils basats en la gestió del transport

S’ha destacat que durant l´any 2021, es varen crear 1.000 noves places de Formació professional, de les 11.000 existents, i de les que es reben 20.000 sol·licituds, així com l´elevada ocupació de l´alumnat de Formació Dual, amb una contractació en un 70-80% en el primer any de finalització dels estudis, en tasques directament relacionades amb els estudis cursats.

A la llum d’aquestes iniciatives, el Grup de Treball de Formació i Ocupació del Consell Rector del Port de Barcelona ha organitzat una jornada per a compartir l’estratègia i l’oferta formativa que s’inicia aquest curs acadèmic amb l’objectiu de crear sinèrgies entre les empreses i els centres de formació a través de projectes de formació, pràctiques d’FP dual i captació de talent ajustat a la demanda.

En la jornada han participat Eduard Rodés, president del Grup de Treball, acompanyat per Oscar González, president d’ATEC, i Jorge Fernández, president de SINTRAPORT, que han manifestat les necessitats del sector. Per a donar-hi resposta, Josep Ramon Domingo, de la direcció d’Ensenyaments Postobligatoris i de règim especial del Consorci d’Educació de Barcelona, Álex Salinas, sotsdirector de l’Institut de la Mare de Déu de la Mercè i Mercedes García, professora i cap d’estudis del ILB han explicat l’estratègia, els continguts i les vies de col·laboració estreta entre els centres i les empreses.

Finalment, Francesc Bonada, cap d’Organització i Sostenibilitat del Port de Barcelona, i Eduard Rodés han tancat la jornada recordant la importància de la col·laboració amb el teixit empresarial, per tal de conèixer les necessitats ocupacionals i poder adaptar els cicles formatius a les necessitats de l´empresariat.