El 2017 el Port ha desenvolupat una intensa activitat de difusió als mitjans; de transmissió de la seva aposta per la innovació, l’eficiència i la sostenibilitat i de donar resposta a les visites institucionals.
L’Àrea de Relacions Institucionals i Comunicació ha seguit avançant durant l’exercici 2017 en el desenvolupament d’una estratègia basada en la transparència, el rigor informatiu i l’ampliació dels mitjans digitals propis.
La tasca comunicativa exterior recau sobretot en el Gabinet de Premsa i l’Àrea d’Imatge, mentre que l’àrea de Relacions Públiques s’encarrega de l’organització de visites i d’actes de tot tipus que promou el Port de Barcelona.
Els mitjans de comunicació segueixen sent el principal altaveu del Port, tot i que els canals oberts a les xarxes socials guanyen cada cop més pes. També tenen un pes important els altres suports de comunicació, com els fullets i els vídeos produïts i publicats al llarg de l’any sobre tràfics i serveis específics, així com sobre aspectes d’interès públic com ara són el medi ambient, els creuers, la Marca de Qualitat, etc.
La presència del Port a les xarxes socials –Twitter, Linkedin, Youtube, Google + i Flickr– ha mantingut un creixement continuat durant tot el 2017 i destaca el compte de Twitter @portdebarcelona, que ha assolit prop de 9.000 seguidors.
El 2017 ha estat un any de rècords en gairebé tots els tràfics (61 milions de tones i 3 milions de TEU), amb xifres que apropen el Port a les fites establertes en el seu III Pla estratègic 2015-2020. El Departament de Comunicació ha posat en valor aquests resultats, alhora que ha donat una atenció específica als missatges que reforcen els seus grans eixos: creixement, competitivitat i sostenibilitat. El Port ha destacat molt especialment com aquest creixement de tràfic és fruit de diversos factors: l’activitat del hinterland al qual dona servei; l’aposta de les navilieres de tot el món per Barcelona, que ha facilitat que l’augment de tràfic s’hagi produït en tots els segments de tràfic (importació, exportació i trànsit), i l’orientació de la Comunitat Portuària a les necessitats dels clients, entre d’altres.
Els excel·lents resultats de tràfic han anat acompanyats per una presència del Port de Barcelona en les principals fires, conferències i esdeveniments internacionals del transport marítim i el comerç internacional. Totes aquestes accions comercials i de difusió han comptat amb un acompanyament específic de les diferents àrees de la Direcció de Relacions Institucionals i Comunicació, tant en el disseny i producció d’estands i materials específics per a cada fira que proporciona l’Àrea d’Imatge, com pel seguiment comunicatiu realitzat amb anterioritat, durant i posteriorment a cada esdeveniment.
Destaquen les participacions en diferents fires, jornades i seminaris dedicats al transport i la logística de productes frescos, com ara Fruit Logística, Medfel o Fruit Attraction, o el servei ferroviari Canal Frío, amb Saragossa. També s’ha donat una àmplia cobertura a les iniciatives per promocionar el Port als seus mercats de la península Ibèrica i el nord d’Àfrica. El Magrib i la ribera mediterrània han acollit diferents iniciatives del Port en formació promoció i col·laboració en l’àmbit logístic, marítim i comercial, com ha estat el cas de les Trobades Hispano- Marroquines.
Les iniciatives destinades a garantir la sostenibilitat de l’activitat portuària també han captat bona part dels esforços comunicatius. El departament s’ha fet ressò dels avenços del diferents projectes inclosos en el Pla de millora de la qualitat de l’aire del Port de Barcelona: la connexió elèctrica a vaixell des del moll a partir d’un motor de gas natural liquat (GNL); l’adaptació de dues straddle carrier al GNL; l’adaptació d’una gavarra per a subministrar GNL als vaixells, el disseny d’un remolcador propulsat per GNL i l’adaptació a aquest combustible de 26 camions pesants, entre d’altres, han estat regularment explicats a la Comunitat Portuària i a la societat.
De la mateixa manera, s’ha donat una àmplia difusió a l’aposta que el Port realitza per impulsar l’ús del vehicle elèctric, amb la posada en servei d’una flota pròpia i de diferents punts de recàrrega públics i que té l’objectiu de facilitar que les empreses substitueixin progressivament els seus vehicles actuals per unitats elèctriques.
La innovació com a factor de competitivitat en el sector del transport i la logística és un altre dels pilars en el qual es basa el creixement del Port. En són dos exemples el Port Innova-Barcelona Port Hackathon, que té l’objectiu de fomentar la cultura de la innovació tot connectant el món educatiu amb el teixit empresarial portuari i les seves problemàtiques reals, i el programa d’acceleració d’empreses Port Challenge Barcelona, que pretén afavorir la creació d’empreses de base tecnològica que ajudin a millorar l’eficiència i la competitivitat de la comunitat logística portuària.
En l’àmbit internacional, el Port s’ha fet ressò de la presència dels seus responsables en fires i conferències ens els seus principals mercats, la Xina i el conjunt del continent asiàtic, Iberoamèrica i el nord d’Àfrica. També l’organització a Barcelona d’esdeveniments com ara la Chain Port Academy, organitzada per la xarxa internacional de smart ports, de l’Associació Internacional de Plataformes Telemàtiques Portuàries i les reunions de comitès de la IAPH –de la qual el Port n’ostenta la presidència– ha facilitat la difusió, als públics de tot el món, de la tasca que duu a terme el Port de Barcelona per consolidar-se com la porta sud d’Europa i la principal plataforma logística de la Mediterrània.