La dinovena missió del Port de Barcelona es va desenvolupar de l’11 al 17 de novembre del 2017 a les ciutats de Buenos Aires (Argentina) i Montevideo (Uruguay), amb l’objectiu d’impulsar el comerç exterior entre Catalunya i la zona dels països del Riu de la Plata, promoure noves oportunitats de negoci, i establir o consolidar vincles comercials amb aquests dos països.
Atesa la situació política de Catalunya, i per indicació del Ministeri de Foment i del Ministeri de Relacions Exteriors a la missió no va participar cap representant institucional del Port de Barcelona. La delegació estava integrada per empreses de la Comunitat Portuària (transitaris, agents de duanes i operadors logístics), empreses importadores/ exportadores (sector software, àrids i consultoria), i encapçalada pel vicepresident del Consell Rector de la Comunitat Portuària, acompanyat pels presidents de les associacions del sector.
Davant d’una audiència de 300 empresaris de l’Argentina i l’Uruguai el vicepresident del Consell Rector de la Comunitat Portuària va presentar el posicionament estratègic del Port de Barcelona com a porta d’entrada per a les mercaderies procedents dels ports de Buenos Aires i Montevideo -tant si tenen com a destinació la península Ibèrica, com el sud d’Europa i nord d’Àfrica-, i també, com a port d’origen més competitiu per a les exportacions catalanes i procedents del continent europeu.
A l’Argentina es va organitzar un seminari tècnic de duanes, amb l’assistència de més de 90 professionals del sector i on van intervenir com a ponents l’Associació Argentina d’Agents de Càrrega Internacional; els presidents de l’Associació d’Agents de Duana de l’Uruguai i de l’Argentina, així com els seus homòlegs de Barcelona; el president de l’Associació de Transitaris Internacionals de Barcelona, i el president del Col·legi d’Agents de Duana de Barcelona.
A Buenos Aires la delegació empresarial va visitar i conèixer l’operativa de la terminal de Hutchison del port de la capital, que és l’única amb capacitat de consolidar i desconsolidar contenidors, i van ser rebuts pel director general de Buenos Aires Container Services-BACTSSA i pel director de la terminal.
En la jornada empresarial a Montevideo van participar la presidenta de l’Institut Nacional de la Logística d’Uruguai (Inalog), el director nacional de Duanes de l’Uruguai, el president de l’Organització Mundial de Duanes (OMA) i el president de l’Administració Nacional de Ports de l’Uruguai.
Tot i l’excepcionalitat en què s’ha desenvolupat aquesta missió, especialment a la ciutat de Buenos Aires, i el canvi de format en el darrer moment, el balanç és, un any més, satisfactori. En el marc de la missió les associacions de la Comunitat Portuària van signar un conveni de col·laboració amb els seus homòlegs; a més, les empreses integrants de la delegació van mantenir diverses reunions moltes de les quals, gràcies a l’agenda individualitzada preparada per ACCIÓ.
El Consell Rector de la Comunitat Portuària té l’objectiu de materialitzar la voluntat de cooperació entre el Port de Barcelona i totes les institucions públiques i privades que duen a terme la seva activitat en l’àmbit portuari.
Durant l’any 2017 han celebrat dues reunions del Comitè Executiu (13 de juliol i 13 de desembre), en les quals s’han presentat els avenços i treballs realitzats per cadascun dels grups de treball:
Presentació de l’informe “Sostenibilitat sectorial del Port de Barcelona”, document que exposa els objectius de créixer de forma sostenible des dels punts de vista econòmic, social i ambiental, i que dona resposta a les expectatives dels diferents grups d’interès de la Comunitat Portuària.
Elaboració de la Memòria de Sostenibilitat Sectorial 2016, que –a través de l’establiment de 142 indicadors– pretén, entre d’altres objectius, posar de manifest el compromís amb la sostenibilitat, crear vincles d’aquesta amb el negoci i definir un pla d’acció.
Aquest grup de treball té com a finalitat afavorir que els estudiants puguin compatibilitzar la formació als centres educatius amb la formació en entorns laborals reals.
Participació de les empreses de la Comunitat Portuària i estudiants implicats en l’anàlisi i conclusions d’una enquesta per aportar experiència com a escola.
Activació de la Marca als serveis al vaixell, que es presenta a les navilieres juntament amb la gestió administrativa de l’escala. El funcionament s’articula a través d’un comitè de seguiment i un grup de treball de serveis al vaixell, estructura que té com a objectiu la revisió i valoració periòdica dels resultats dels diferents elements del nou Pla de qualitat i proposar-ne millores.
Jornada de treball amb 84 participants 8 grups de treball i 31 propostes presentades. L’objectiu d’aquestes jornades (un total de 18, celebrades des del 2011 amb la participació de 398 tècnics i especialistes) és donar a conèixer l’ampliació de l’abast de la Marca de Qualitat i els seus resultats anuals i desenvolupar el rol proactiu de les empreses participants.
Estudi de valoració IESE sobre el valor aportat per la Marca de Qualitat a les empreses i al Port de Barcelona.
Acord amb AECOC, associació d’àmbit estatal, conformada per més de 28.000 empreses, de diferents sectors d’activitat per rebre informació periòdica de l’evolució general dels indicadors.
Revisió Normativa actual de la Marca de Qualitat, per tal de modificar-ne l’estructura i canals d’aprovació amb una eina de gestió que pugui ser viva. Les principals novetats són la inclusió dels compromisos de servei als vaixells, vigència de las certificació bianual i l’actualització dels processos.
A final del 2017 el nombre d’empreses adherides i administracions col·laboradores de la Marca de Qualitat ha estat un total de 77 en el tràfic de contenidors i de 7 en els serveis al vaixell.
Aquest grup presenta el model d’innovació per al Port de Barcelona basat en el concepte de ciutat intel·ligent o intel·ligentment eficient. En l’àmbit portuari això es reflecteix en les iniciatives Portic, Efficiency Network i EMAS, així com en els projectes:
PortInnova Project. Els principals objectius d’aquesta tercera edició han estat fer del Port de Barcelona un punt de trobada per al desenvolupament de projectes d’alt impacte, desenvolupar les competències educatives del segle XXI a través de reptes reals, apropar les necessitats del teixit productiu a les capacitats dels estudiants de Formació Professional i donar visibilitat al talent dels estudiants a les empreses i entitats.
Port Challenge Barcelona, en la primera edició ha tingut com a objectiu buscar idees innovadores que utilitzant les noves tecnologies tinguin un impacte en l’ecosistema del Port, en els ciutadans que interactuen amb el Port, als treballadors etc.
Barcelona Tech City ha presentat el projecte guanyador del Port Innova (segona edició).