Missatge del president

Sixte Cambra. President del Port de Barcelona
Amb el salt d'escala de 2017, el Port de Barcelona ha assolit una gran fita i això fa més gran el repte que tenim per endavant.

L’any 2017 el Port de Barcelona ha efectuat un important salt d’escala, que ens posiciona en un nou estadi. S‘han assolit resultats històrics en les principals magnituds: 61 milions de tones de tràfic total (+26%), 3 milions de TEU (+32%), 14,5 milions de tones de líquids a granel (+27%) i 4,1 milions de passatgers (+4,5%). Unes dades i creixements rècord que no només es reflecteixen en el global de l’any, sinó que s’han mantingut mes a mes, i que s’han produït en un context en què les economies espanyola i catalana han crescut de l’ordre del 3,1% i del 3,4% respectivament.

A més, cal destacar que som el port que més creix d’Europa i que les dades registrades indiquen també una important recuperació dels nivells de precrisi. Aquest fet és especialment significatiu en el cas dels contenidors d’importació, que per primera vegada superen els resultats obtinguts el 2007. En conjunt, podem dir que estem en una situació totalment diferent a la que ens trobàvem fa deu anys i que els nostres resultats són un reflex molt nítid de l’evolució de l’economia del nostre entorn.

És indubtable que aquest salt d’escala té una relació directa amb l’esforç inversor realitzat pel Port de Barcelona en els darrers anys, que ha permès dur a terme l‘ampliació que ha doblat la superfície del Port fins a les 1.300 hectàrees i ha ampliat la capacitat de les terminals i molls. D’aquesta manera, el Port s’ha pogut adaptar millor a les necessitats del mercat i als canvis de la indústria marítima, amb processos de concentració de navilieres, la tendència a vaixells de dimensions més grans i les noves exigències operatives i de sostenibilitat. El canvi d’escala també té a veure amb l’ampliació de mercat del Port a través de l’estratègia de més presència al hinterland, materialitzada en la xarxa de terminals marítimes interiors a llocs clau de la nostra zona d’influència, com ara l’Aragó, Madrid, Navarra i el sud de França, entre d’altres.

Així mateix, l’increment de l’activitat s’ha traduït en uns resultats econòmics positius: l’import net de la xifra de negoci del Port de Barcelona ha assolit els 167 milions d’euros, un 7% més que l’exercici anterior, i s’han registrat uns beneficis de 50 milions d’euros (+50%). Destaca la capacitat de generació de recursos (cash flow) de l’entitat, que amb 98 milions d’euros ha crescut un 14% respecte a l’exercici anterior. Cal recordar que les actuacions inversores del Port es duen a terme amb recursos propis, de manera que una bona gestió economicofinancera ha estat cabdal per afrontar-les amb fermesa.

En aquest sentit, l’any 2017 el Port de Barcelona ha aconseguit reduir de manera significativa el deute a llarg termini que té contractat amb el Banc Europeu d’Inversions (BEI). Enguany l’endeutament s’ha reduït un 8%, fins als 281,1 milions d’euros, i representa un 21% dels fons propis.

Durant aquest exercici, el Port ha invertit un total de 56,6 milions d’euros, dels quals més de cinquanta han anat dirigits a infraestructures i d’aquests, una gran part ha anat a actuacions de millora i ampliació de la infraestructura ferroviària. En línia amb l’estratègia intermodal i d’accessibilitat portuària, el 2017 s’han pogut completar el nou accés viari i ferroviari del moll Álvarez de la Campa i la terminal d‘expedició i recepció del moll Prat, mentre que han continuat els treballs d’ampliació de la terminal ferroviària del moll Príncep d’Espanya. A més, el Port de Barcelona té en curs projectes d’inversió privats en tots els seus àmbits, fruit de la confiança i implicació de les empreses instal·lades al seu territori.

En l’àmbit de negoci, l’actuació del Port de Barcelona s’articula al voltant de l’impuls de la competitivitat, el creixement i la sostenibilitat. Una de les vies per ser més competitius com a comunitat portuària és oferir garanties de qualitat en l’operativa. Aquest és l’objectiu de la Marca de Qualitat del Port Efficiency Network, a la qual ja estan adherides un total de 85 empreses, i que enguany ha ampliat la certificació a l’àmbit de Serveis al Vaixell. Igualment, s’ha presentat una nova edició del Port Challenge Barcelona, el programa d’acceleració d’empreses que es desenvolupa en col·laboració amb Founder Institute i que pretén afavorir la creació de noves empreses de base tecnològica que ajudin a millorar l’eficiència, la competitivitat i l’excel·lència de servei de la comunitat portuària.

Pel que fa al creixement, també s’impulsa a través d’una intensa acció comercial als mercats propers i llunyans i d’una adaptació a les noves necessitats d’aquests, moltes vinculades a la digitalització, a més de l’intercanvi de coneixement i la formació. En aquest sentit, per citar alguns exemples, el Port ha seguit treballant intensament en el projecte Digital Port; ha acollit la ChainPORT Academy, un esdeveniment organitzat per la xarxa internacional de smart ports del mateix nom; ha desenvolupat un extens programa de formació per a empreses importadores i exportadores, i ha celebrat la 2a edició de Port Innova-Barcelona Port Hackathon, projecte que implica estudiants de formació professional i empreses del sector portuari i situa el Port com a referent en innovació sectorial.

La sostenibilitat és, igualment, un tema central del Port de Barcelona i el 2017 ha quedat evidenciat amb el Pla de Sostenibilitat Sectorial, que conté un pla d’acció, fruit del diàleg i la reflexió de les 53 empreses i institucions que han participat en la Memòria de Sostenibilitat 2016. Però aquesta no és només una qüestió cabdal sobre el paper, sinó que enguany també hi ha moltes actuacions concretes que ho fan palès, algunes vinculades al Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire.

Així, el Port de Barcelona ha seguit avançant en tres projectes pilot basats en l’ús de gas natural com a combustible alternatiu per a naus, vehicles i maquinària de terminal: l’adaptació de dues straddle carrier al gas natural, el disseny d’un remolcador impulsat per gas natural o la posada en servei d’un generador mòbil per subministrar electricitat a vaixells ro-ro. Es tracta d’iniciatives liderades pel Port de Barcelona que formen part del programa europeu CORE LNGas hive per promoure el gas natural com a combustible a l’àmbit marítim i portuari. D’altra banda, el Port ha invertit prop d’un milió d’euros en la promoció de la mobilitat elèctrica, amb la incorporació de 31 vehicles elèctrics i híbrids al seu parc mòbil, en substitució d’antigues unitats amb motorització dièsel i gasolina, així com el disseny i la construcció de 47 punts de càrrega dels vehicles elèctrics. A més, per potenciar el transport de vehicles nous a les autopistes del mar, el Port participa amb el port eslovè de Koper en el projecte CarEsmatic, que té el suport del programa 2015 CEF (Connecting Europe Facility) de la Comissió Europea, que hi participa en un 30% del pressupost. Aquesta iniciativa analitzarà les necessitats logístiques dels vehicles elèctrics i la forma en què els ports i els diferents operadors s’hauran d’adaptar per respondre a aquestes exigències.

Amb el salt d’escala efectuat el 2017, el Port de Barcelona ha assolit una gran fita i això fa més gran el repte que tenim per endavant. Ara l’objectiu a curt i a mitjà termini és consolidar aquest salt qualitatiu aconseguit amb l’esforç col·lectiu de tota la Comunitat Portuària. I el camí ens el marquen els eixos establerts pel Pla Estratègic del Port de Barcelona, als quals s’alineen totes les nostres actuacions. Només sent competitius i coherents amb els nostres principis de sostenibilitat econòmica, social i mediambiental podrem mantenir la nostra aportació de valor a l’economia i seguirem sent una infraestructura cabdal i decisiva per al país.

Sixte Cambra
President del Port de Barcelona