El Port de Barcelona ha iniciat les obres per rehabilitar i reobrir l'edifici de Portal de la Pau, la seu històrica del Port de Barcelona. La reforma permetrà rehabilitar un edifici icònic del Port Vell, que recuperarà la seva estructura original i es reobrirà al públic acollint un centre de divulgació sobre la història del port i la seva importància per a la ciutat i el país.

Els treballs, que està previst que durin 18 mesos, van començar a mitjans de setembre i tindran un calendari marcat per la celebració de la Copa Amèrica a partir de l'agost de 2024. Així, les obres s'han estructurat en dues fases, incloent una pausa durant la celebració de la competició. Quan aquesta comenci, la restauració de les façanes haurà acabat i l'exterior de l'edifici lluirà el seu aspecte final. Un cop acabada la Copa Amèrica es reprendran les obres per finalitzar els interiors i culminar la reforma.

L'edifici, que des de 1918 va funcionar com a seu del Port de Barcelona i l'any 2000 va ser catalogat com a Bé Cultural d'Interès Local, s'adequarà a les exigències energètiques, ambientals i de seguretat actuals i comptarà amb instal·lacions per acollir la celebració dels Consells d'Administració del Port de Barcelona, així com diversos espais polivalents per a la celebració d'actes i conferències.

Un edifici històric, reobert al públic

L'edifici de Portal de la Pau va ser inaugurat el mes de juny de 1907 amb la planta baixa funcionant com a estació marítima dels passatgers dels vaixells que connectaven regularment Barcelona amb les Illes Balears. És un edifici de planta rectangular, de 50 metres de longitud per 20 metres d'amplada, aixecat perpendicularment a la línia de moll, entre els molls de Drassanes i de Bosch i Alsina (moll de la Fusta). A la primera planta s'hi va ubicar un restaurant, el Mundial Palace, que va esdevenir molt popular entre la burgesia de l'època i que va ser pioner a l'oferir menús íntegrament vegans.

Amb la reforma, l'edifici recuperarà l'estructura original amb la volta que coronava la sala central de la primera planta de l'edifici i que el 1940 es va eliminar per afegir una segona planta. Amb el centre de divulgació del Port a la planta baixa, l'edifici de Portal de la Pau també recuperarà el caràcter obert al públic, tal i com es va concebre a principis de segle XX. La reforma s'enmarca en el conjunt de inversions que el Port de Barcelona està executant a una vintena de punts del Port Vell per rehabilitar i obrir nous espais per a la ciutadania, un conjunt d'obres que sumen més de 120 milions d'euros d'inversió público-privada.

 

Portal de la Pau, a principis del segle XX.

L'edifici, en una imatge de l'any 2008.

Portal de la Pau, en l'actualitat, en l'inici de les obres de reforma.