Barcelona: una Ciutat, un Port

Autoritat Portuària de Barcelona/Museu Marítim de Barcelona
Departament de Patrimoni Cultural. Port de Barcelona

Del 17 de juny al 30 d'agost de 2009
Sala d'exposicions de les Grans Naus. Museu Marítim de Barcelona

L'exposició que es presenta és el resultat del treball conjunt de l'Autoritat Portuària de Barcelona i el Museu Marítim de Barcelona. Expressa la voluntat ferma i decidida de treballar conjuntament i és la prova evident del projecte cultural que el Port de Barcelona ha decidit portar a terme.

Barcelona ha estat sempre una ciutat lligada a la mar Mediterrània i ha comptat amb un espai per a la interrelació entre el mar i la ciutat: el Port.

El Port de Barcelona ha estat a la vegada l'escenari i el motor de l'evolució de la ciutat. El creixement de l'espai portuari ha reflectit els diversos moments d'esplendor i les necessitats dels poders econòmics i socials de la ciutadania de Barcelona.

Al llarg del temps el Port de Barcelona ha estat marc i alhora testimoni de manifestacions que han fet de Barcelona una ciutat cosmopolita i oberta al món, sens dubte, moments històrics de veritable transcendència per a la ciutat, tal i com queda ben reflectit en l'orientació de l'exposició que es presenta.

Aquests dos moments, el de l'Exposició Universal de 1888 i el dels Jocs Olímpics de 1992, que recull l'exposició "Barcelona: una ciutat, un port", mostra de forma molt clara el compromís del Port de Barcelona amb la Ciutat.

Amb aquesta exposició s'assoleix el doble propòsit de posar en valor part del ric patrimoni pictòric i fotogràfic del Port de Barcelona i compartir-lo amb els visitants i ciutadans.

 

Fons d'art del Port de Barcelona

Autoritat Portuària de Barcelona / Museu Marítim de Barcelona
Del 17 de juny al 30 d'agost de 2009
Sala Pere IV de les Drassanes Reials. Museu Marítim de Barcelona

Al llarg dels anys, l'Autoritat Portuària de Barcelona ha anat recollint diverses obres d'art, majoritàriament de tema marítim i portuari. El fons d'art reflecteix moments històrics i actuals, diferents visions i perspectives i aspectes socials del Port. També s'hi poden contemplar obres de tema extern.

La mostra, doncs, ens presenta unes obres variades i eclèctiques que al llarg dels anys han anat formant el fons d'art del Port de Barcelona i que reflecteix l'aposta d'aquesta institució en aquest camp.

L'exposició està dividida en diversos apartats. Un primer grup de quadres del segle passat format per quatre obres: tres mostren el Port de Barcelona i una podria ser una vista de Venècia. En un segon apartat, ens trobem amb un grup de sis quadres titulats Mirall d'aigua, que corresponen al títol d'un llibre editat per l'Autoritat Portuària, que encarregà aquesta obra a sis pintors, amb sis escriptors que il·lustraven cada una de les imatges. En un tercer apartat, hi ha els paisatges a l'oli del port de Barcelona. Les obres són molt diverses en qualitat. Molts són els artistes que se senten atrets per les imatges del port i moltes són les visions que se'n donen. Finalment, una sèrie d'obres esparses, que van des de la fotografia Budapest. Mariner, que ens retrata un mariner de mirada perduda realitzada per l'artista novaiorquès Andrés Serrano, fins al quadre de J. Cardona, Gitana.

La col·lecció està exhibida en diversos espais dels edificis del Port de Barcelona i amb aquesta exposició, on es reuneixen totes les obres, es vol convidar el públic a gaudir-ne per primer cop