Barcelona, seu de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela

Barcelona ha estat designada com a seu de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela que se celebrarà el 2024.
 

L'Emirates Team New Zealand és l'equip guanyador de l'última edició de la Copa Amèrica de Vela, celebrada a Auckland (Nova Zelanda) l'any 2021, i té els drets d'organització de la 37a edició d'aquest esdeveniment de referència mundial. L'Emirates Team New Zealand ha escollit Barcelona per a la celebració de la seva defensa del títol.

Barcelona ha estat seleccionada per la qualitat de les instal·lacions del Port, la diversitat d'espais destinats a la competició, l'experiència de la ciutat en acollir grans esdeveniments esportius, la seva afició als esports nàutics i la seva oferta educativa i d'oci.

El suport econòmic de les institucions -Generalitat de Catalunya i Ajuntament de Barcelona-, i l'aportació d'un grup d'inversors privats, tots ells liderats per Barcelona & Partners, l'agència d'inversions de Barcelona Global que ha impulsat i dissenyat la candidatura, han estat altres aspectes que han decantat la balança a favor de Barcelona.

Els organitzadors de la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela han valorat aquesta col·laboració publicoprivada demostrada a la candidatura, les infraestructures que Barcelona ja té, i que posarà en marxa de cara a l'esdeveniment, i la força de la marca Barcelona.

Les primeres estimacions indiquen que la Copa Amèrica de Vela tindria a Barcelona un impacte econòmic d'entre 900 i 1.000 milions de dòlars. L'anterior competició, celebrada a Auckland (Nova Zelanda), va generar importants beneficis econòmics i culturals i va atreure a una audiència mediàtica de 940 milions espectadors.

La celebració d'aquest prestigiós esdeveniment esportiu atraurà a unes 2.500 persones dels equips esportius i d'organització, que passaran molts mesos a la ciutat organitzant la competició i els equips. A més dels equips que competeixen en la Copa Amèrica de Vela, per primera vegada en la història d'aquesta competició, se celebrarà la regata de la Copa Amèrica Femenina, així com la popular regata de la Copa Amèrica Juvenil.


El Port de Barcelona i la Copa Amèrica
 

© Arduino Vannucchi
El Port de Barcelona, en estreta col·laboració amb AC37 Events Limited, ACE, ha definit els espais del Port Vell en els quals s'instal·laran els equips participants en la 37a edició de la Copa Amèrica de Vela.

Les bases, repartides per tot el Port Vell per tal d'obrir l'esdeveniment a la ciutadania, s'anomenen WTC, IMAX, Cinesa, Ponent Nord, Marina Barcelona 92 i Moll de Llevant. Les tres primeres es troben en territori gestionat pel Port Vell, mentre que les tres darreres es troben dins de superfícies concessionades, motiu pel qual s'ha negociat la cessió temporal per part de les empreses titulars. Totes les bases disposen d'una esplanada on els equips participants hi edificaran una nau que serà desmuntada un cop finalitzi la prova l'any 2024 i la línia d'atracada destinada a les naus participants i als vaixells auxiliars.

Els equips

Els equips participants en aquesta prova esportiva d'alt nivell són: Emirates Team New Zealand, Ineos Team Britannia, Alinghi Red Bull Racing, Luna Rossa Prada Pirelli Team, NYYC American Magic i K-Challenge. L'equip amfitrió, l'Emirates Team New Zealand, s'ubica en la base WTC. I l'Ineos Team Britannia, com a Challenger of record, ha seleccionat la base de l'IMAX. Les altres bases van ser adjudicades als equips per ordre d'inscripció a la competició. D'aquesta manera, el Alinghi Red Bull Racing s'ubica a la Plaça Odissea; el Luna Rossa Prada Pirelli Team al Moll de Llevant, el NYYC American Magic a Marina Barcelona 92 i el K-Challenge a Ponent Nord.

Emirates Team New Zealand Ineos BritanniaK-Challenge Alinghi Red Bull Racing Luna Rossa Prada Pirelli Team NYYC American Magic

Fundació Barcelona Capital Nàutica

Barcelona Capital Nàutica és una fundació pública que treballa per convertir Barcelona i Catalunya en referents mundials en l'àmbit nàutic, a través de l'esport i la sostenibilitat, amb l'impuls de l'economia blava, la innovació i la ciència, així com l'educació i la promoció de la cultura del mar.

La Fundació té la missió d'aglutinar a totes les administracions per recolzar els organitzadors de la 37a America's Cup, ACE Barcelona S.L, per l'esdeveniment que se celebra a Barcelona al 2024. Entre les seves tasques, recolza als organitzadors ACE Barcelona S.L col·laborant amb les entitats anfitriones per proporcionar qualsevol infraestructura i serveis necessaris per garantitzar que l'esdeveniment continuï sent un èxit per tothom. També, vetlla perquè la competició serveixi com a catalitzador d'iniciatives a l'àmbit nàutic i de llegat permanent en la mesura en què es connecti amb projectes de llegat en diferents àmbits: divulgació de la cultura del mar, formació, promoció dels esports nàutics, suport a esportistes, descarbonització de les embarcacions de lleure, sostenibilitat i economia blava.