Cadascuna de les diferents missions empresarials realitzades ha demostrat el paper del Port de Barcelona com a catalitzador del comerç exterior, ja que la missió no només promociona la Comunitat Logística del Port de Barcelona, sinó que també proporciona a moltes empreses els primers contactes per introduir-se en un nou mercat i crear, així, nous vincles comercials.

Port Summit Trade Mission Tailàndia 2022

22 - 28 d'octubre

La vint-i-quatrena missió empresarial del Port de Barcelona va tenir lloc a Bangkok, del 22 al 28 d'octubre del 2022. La delegació va ser encapçalada pel vicepresident del Port de Barcelona, Javier Vidal, juntament amb el director de Catalonia Trade & Invest (Singapur) , Jordi Maluquer, com a representant de la Generalitat de Catalunya. Va estar integrada per 24 directius del sector logístic i portuari, principalment operadors logístics, transitaris i agents de duanes, així com cinc mitjans de comunicació.

La inauguració oficial de la missió empresarial va tenir lloc el dimarts 25, amb la celebració d'un dels seus actes centrals, la Business Conference Thailand-Spain/Catalonia: New business opportunities, on es van presentar les solucions que ofereix el Port de Barcelona i la comunitat logística als importadors i exportadors del país. També es van organitzar seminaris tècnics a duanes i innovació & Smart Ports, així com una reunió privada de formació en logística.

En el marc de la missió empresarial, els integrants de la delegació també van tenir l'oportunitat de signar convenis de col·laboració amb els seus homòlegs tailandesos, de fer reunions institucionals i comercials i de visitar dos dels ports més importants del país: Bangkok i Laem Chabang.

Port Summit Trade Mission Corea 2021

26 - 29 d'octubre

La 23a Missió Empresarial del Port de Barcelona i la segona en format online, arran de la situació sanitària derivada de la Covid-19, va servir per consolidar la cooperació i l'intercanvi comercial entre Corea i Europa amb el Port de Barcelona com a principal hub logístic facilitador d'aquest comerç internacional. L'esdeveniment, celebrat del 26 al 29 d'octubre, va comptar amb més de 250 inscrits dels quals 75 van ser professionals d'empreses coreanes. En el marc de la Missió es va desplaçar a Barcelona una delegació del Port de Busan formada per directius del port asiàtic, del Ministeri d'Oceans and Fisheries i premsa del país.

La jornada empresarial "Corea-Catalunya: connectant nous horitzons" va ser inaugurada pel president del Port de Barcelona, Damià Calvet. També, va comptar amb el director del Port de Busan, Jarim Koo, que va presentar la plataforma logística i de serveis que atendrà els exportadors coreans per distribuir els seus productes al sud d'Europa i al Mediterrani.

La segona jornada es va focalitzar en el sector de les duanes, la connexió dels mercats coreà i espanyol i la innovació.

El punt culminant del Port Summit va ser la firma de l'acord de la plataforma logística B2B Logitics a la ZAL del Port de Barcelona, gestionada conjuntament amb els ports de Busan i Barcelona i amb l'objectiu de convertir-se en un hub de distribució pel sud d'Europa i el nord d'Àfrica tant per Corea com pels països del Nord-est asiàtic.

 

Port Summit Trade Mission Colombia 2020

4 - 5 de novembre

Primera Missió completament online organitzada per un port del sistema portuari espanyol. Aquest nou format va permetre donar continuïtat a les 21 missions realitzades anteriorment. Celebrat els dies 4 i 5 de novembre va comptar amb un gran èxit de participació, amb un total de 600 inscrits del sector logístic portuari, comerç internacional i representants institucionals. Aquestes xifres superen àmpliament les assolides en les anteriors missions presencials organitzades pel Port.

La primera jornada, dedicada a explicar l'oferta logística del Port de Barcelona i del sistema logístic colombià així com a debatre sobre la implantació dels respectius plans de qualitat, va destacar també per la presentació dels diferents projectes tecnològics que s'estan desenvolupant actualment a Colòmbia per a digitalitzar els processos i facilitar el pas de les mercaderies d'importació i exportació.

La segona jornada es va articular al voltant de dos panells. El primer, va estar dedicat a donar a conèixer les millores i els esforços que les duanes colombianes i espanyoles estan realitzant per adaptar-se amb rapidesa als constants canvis que s'estan produint en el comerç internacional. El segon panell, en el que es va presentar "Smart Ports: Piers of the future 2021", va permetre reflexionar sobre quin paper poden jugar els ports i els operadors logístics en el desenvolupament d'un model portuari sostenible i digitalitzat.

Japó 2019: Tòquio - Yokohama

8 -14 de novembre

La vint-i-unena missió s'ha desenvolupat del 8 al 15 de novembre a les ciutats de Tòquio i Yokohama. Amb un perfil multisectorial, la delegació integrada per 63 directius principalment d'empreses de la comunitat logística portuària, i també importadores/exportadores ha estat presidida pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Damià Calvet; la consellera d'Empresa i Coneixement, Mª Angels Chacón, i la presidenta del Port de Barcelona, Mercè Conesa.

A la jornada empresarial "Japó-Catalunya: Noves Oportunitats de Negoci" realitzada a Tòquio es van presentar les solucions que ofereix el Port i la seva Comunitat Logística als importadors i exportadors del Japó. Amb l'assistència de 225 persones, cal destacar una important participació amb un elevat perfil institucional i una gran repercussió mediàtica. Aquesta jornada, va estar presidida, també pel director general de Port & Harbors del Ministeri de Territori, Infraestructures, Transports i Turisme del Japó, Masayuki Takada. El seminari tècnic de duanes, amb una assistència de 65 professionals del sector, va comptar amb la participació dels principals responsables duaners del Japó i Catalunya, i els màxims responsables de les entitats vinculades al sector logístic i portuari d'ambdós països.


A nivell institucional, es van signar 5 acords de col·laboració i es van realitzar més de 20 visites i reunions de treball, de les que en destaquem: la UCC Coffee Academy, el Ministeri de Infraestructures i Transport del Japó, el Port de Tokyo, el Port de Yokohama, l'Alcaldia de Yokohama, el Casal Català, NISSAN, All Nipon Airways (ANA), Toyo Ito & Associates, Architects, i les navilieres Mitsui Osk Lines (MOL) i Nippon Express (ONE), entre d'altres.

Vietnam 2018

9 - 17 de novembre

El 2018 fou el primer destí ASEAN de la missió empresarial del Port. Les jornades empresarials, a ambdues ciutats, comptaren amb l'assistència de 500 persones, amb un elevat perfil institucional i una gran repercussió mediàtica, als quals la presidenta del Port de Barcelona va presentar la situació privilegiada del Port, essent el millor node per a la redistribució a tot Europa de les mercaderies provinents d'Àsia.

En el marc de la missió els integrants de la delegació del Port, a part de la seva agenda privada, van realitzar diverses reunions de treball, durant els lunch networking a ambdues ciutats i a la sessió de contactes bilaterals, organitzada a Ho Chi Minh. També, es va desenvolupar una important agenda de contactes institucionals amb diverses administracions i entitats vietnamites: viceministre del Ministeri de Transports i Comunicacions, vicepresident del Port de Da Nang, director general de Cooperació Internacional de VINAMARINE, secretari general de VICOFA, reunions comercials amb les principals navilieres (CMA-CGM, MSC i Hapag Lloyd), així com visites a instal·lacions (VOLCAFAE, Saigon Newport Corporation).

El Port de Barcelona signà un conveni de col·laboració amb l'Associació de Ports de Vietnam (VPA), així com també les associacions de la comunitat portuària (ATEIA, COACAB i ACV) amb els seus homòlegs de Vietnam, amb l'objectiu de cooperar en temes d'interès comú i fomentar l'intercanvi de informació.

Argentina - Uruguai 2017

11 - 17 de novembre

Donada la situació política de Catalunya, i per ordre del Ministeri de Foment i Ministeri de Relacions Exteriors en aquesta missió no hi va participar cap representant institucional ni tampoc ningú de l'Autoritat Portuària de Barcelona. La delegació fou integrada per empreses de la comunitat logística portuària de Barcelona i empreses importadores/exportadores i va estar encapçalada pel vicepresident del Consell Rector de la Comunitat Portuària, acompanyat pels 4 presidents de les associacions del sector.

Els integrants de la delegació foren empreses del sector logístic i portuari (transitaris, agents de duanes i operadors logístics), importadors i exportadors (sector software, àrids i consultoria), i les quatre associacions privades del sector logístic.

En el marc de la missió el vicepresident del Consell Rector de la Comunitat Portuària va presentar, a 300 empresaris d'Argentina i Uruguai, el posicionament estratègic del Port com a porta d'entrada per a les mercaderies procedents del Port de Buenos Aires i del Port de Montevideo, tant per a la península Ibèrica, com per al sud d'Europa i nord d'Àfrica i, també, com a port d'origen més competitiu per a les exportacions catalanes i procedents del continent europeu.

També, a Buenos Aires, es va organitzar un seminari tècnic de duanes, en el que hi assistiren més de 90 professionals del sector, i la delegació va visitar la terminal de Hutchison, que és l'única amb capacitat de consolidar i desconsolidar contenidors.

Tot i l'excepcionalitat en que es va desenvolupar aquesta missió, especialment a la ciutat de Buenos Aires, i el canvi de format en el darrer moment, les empreses integrants de la delegació van mantenir diverses reunions de treball, donant com a resultat un balanç que pot qualificar-se, un any més de satisfactori, especialment aquelles a qui ACCIÓ els hi va preparar una agenda individualitzada.

Panamà - Cuba 2016

19 - 25 de novembre

Missió multisectorial, integrada per 60 directius, encapçalada pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Josep Rull, i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra. La delegació ha compartit agenda amb una altre missió empresarial organitzada per ACCIÓ, i presidida pel conseller d'Empresa i Coneixement,.

La missió, que ha mantingut el format de les anteriors, ha tingut molt bona acollida a ambdós països, essent els assistents a la jornada empresarial de Buenos Aires i Montevideo de 250 i 220 empresaris respectivament, i de 90 al seminari tècnic de duanes. En el marc de la missió s'han realitzat més de 200 contactes bilaterals entre empreses i institucions catalanes i les del país de destí. En total s'han programat 18 agendes de contactes, essent les de Panamà preparades per l'Oficina d'ACC10 a Panamà, i les de Cuba per l'Oficina Econòmica Comercial de l'Ambaixada d'Espanya a Cuba (ICEX

A nivell institucional, s'han mantingut reunions amb els màxims responsables del Ministeri de la Presidència de Panamà, amb el ministre de Turisme de Panamà i el de Cuba, el ministre d'Assumptes Marítims i Administrador de l'Autoritat Marítima de Panamà, i el ministre d'Assumptes del Canal. També, s'han realitzat reunions de treball amb directius de Panamà-Pacifico, del projecte de la L2 del Metro de Panamà, de l'Oficina de l'Historiador de La Havana, i amb MAERSK i MELFI.

La delegació va visitar el nou Canal de Panamà, i veure in situ una de les encluses de Cocolí i la seva torre de control, així com també la Zona Especial de Desarrollo Mariel (ZEDM) i el seu port, la qual es preveu que sigui el gran pol logístic de Cuba.

Els presidents de les associacions de la Comunitat Portuària han signat convenis de col·laboració amb els seus homòlegs panamenys, i també, s'ha definit la signatura d'un memoràndum de col·laboració entre el Ministeri de la Presidència de la República de Panamà i el Port de Barcelona.

Xile: Santiago i Valparaíso 2015

14 - 19 de novembre

La missió empresarial multisectorial, encapçalada pel conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Santi Vila, i el president del Port de Barcelona, Sixte Cambra, ha estat integrada per 50 directius d'empreses importadores i exportadores i de la Comunitat Logística de Barcelona. Igual que en les darreres edicions, la delegació ha compartit agenda (a la capital del país) amb una altra missió d'empreses de Catalunya i organitzada per ACCIÓ: Quatre Motors per a Europa i Associats.

A ambdues ciutats, Santiago i Valparaíso, va tenir lloc la jornada empresarial del Port de Barcelona, en la que van assistir 200 i 150 empresaris de Xile, respectivament, i en les quals hi va participar una alta representació institucional, com ara el ministre de Transports i Telecomunicacions, Andrés Gómez-Lobo. Durant la missió s'han realitzat més de 300 contactes bilaterals, entre empreses i institucions catalanes i xilenes, en què les contraparts han estat principalment dels sectors hortofrutícola, vitivinícola, químic i logístic portuari. Cal ressaltar l'alt nivell de professionalitat i seriositat dels empresaris xilens, aspecte que han destacat gratament els participants en la missió.

En el marc de la missió també es van signar quatre acords de col·laboració: d'una banda, l'Associació Logística de Xile (ALOG) amb l'Associació de Transitaris de Barcelona (ATEIA-OLT) i la Cambra d'Agents de Duanes de Xile (CAAAC) amb el Col·legi d'Agents de Duanes de Barcelona (COACAB). D'una altra, el Port de Barcelona va signar un conveni de col·laboració amb el Puerto de Valparaíso i el Puerto de San Antonio.

Mèxic: DF i Veracruz 2014

4 - 11 d'octubre

Setzena missió Del Port de Barcelona en la que han participat més de 51 directius de 36 empreses. Encapçalada per el Conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, juntament amb el president del Port de Barcelona, els integrants de la delegació establiren més de 300 contactes empresarials i institucionals a les ciutats de DF i Veracruz. En ambdues ciutats, el Port va presentar el seu posicionament estratègic com a porta d'entrada per a les mercaderies mexicanes i també com a Port d'origen més competitiu per les importacions mexicanes procedents del continent europeu, amb un total de 450 assistents mexicans.

A nivell institucional, es signaren varis acords de col·laboració i es mantingueren reunions amb el director general de Foment i l'Administració Portuària, els directors generals de l'API de Manzanillo i de l'API de Veracruz, el governador de l'Estat de Veracruz i el president de la Municipalitat, representants de Ecom Trading segon trader de cafè més important del món i un dels principals clients del Port de Barcelona, així com també, directius d'Aeromexico, de la companyia cimentera CEMEX, i els armadors MSC i HAPAG Lloyd, per tal de crear serveis directes amb Barcelona i promoure nous estímuls a les seves rutes marítimes i potenciar el transport del producte refrigerat, respectivament.

Colòmbia 2013

19 - 26 d'octubre

Missió empresarial multisectorial en la que van participar 12 empreses importadores/exportadores i 15 de la comunitat logística, a més dels màxims representants de la Comunitat Portuària de Barcelona. A les jornades empresarials van assistir-hi uns 250 empresaris a Bogotà i 120 a Cartagena d'Índies. En total es van realitzar 334 contactes bilaterals amb una mitjana de 9 reunions per empresa. Paral·lelament, es va organitzar un seminari tècnic de duanes en el que hi varen participar 70 operadors i representats institucionals de Barcelona i Colòmbia.

A nivell institucional, es van signar dos importants acords de col·laboració: ATEIA-OLTRA i COACAB van signar un acord amb FITAC, i el Port de Barcelona va signar un conveni de col·laboració amb la Societat Portuària Regional de Cartagena d'Índies. També, la Generalitat de Catalunya i Financiera de Desarrollo, S.A.(FINDETER)" de Colòmbia van establir les bases del conveni de col·laboració, que signaren posteriorment a Barcelona, en matèria d'assessorament en el desenvolupament del pla de millora de la mobilitat a les ciutats colombianes de tamany mig i en els projectes de planificació urbana. A Cartagena, el Port de Barcelona va signar un conveni de col·laboració amb la Sociedad Portuaria Regional de Cartagena de Indias.

Brasil 2012

4 - 8 de novembre

Missió empresarial multisectorial, realitzada a Sao Paulo, en que van participar 36 empreses importadores / exportadores i de la Comunitat Logística de Barcelona. 

A part de la tasca comercial i de prospecció de mercat realitzada, per les empreses integrants de la delegació, en les reunions de contactes bilaterals, la comunitat portuària de Barcelona va presentar el port de Barcelona i els seus serveis als 270 empresaris brasilers que van assistir a la jornada empresarial, així com també al seminari tècnic de duanes en el qual van participar unes 69 persones. Destacar que a nivell institucional es van signar 

A nivell institucional, es van signar tres acords de col·laboració i una petita representació del Port es va desplaçar a Brasilia per a presentar la marca de qualitat Efficiency Network del Port de Barcelona als màxims representants de la Secretaría Especial de Puertos de Brasil.

Turquia 2011

 22 - 24 de novembre

Missió empresarial multisectorial, en què van participar 50 empreses importadores/exportadores i de la Comunitat Logística de Barcelona, realitzada a Istanbul amb l'objectiu de consolidar les relacions establertes en la missió del 2003, així com promocionar el Port de Barcelona i la seva Comunitat Logística i establir contactes empresarials. Amb aquest motiu es van preparar 24 agendes de contacte i es van programar un total de 230 reunions de treball.

 

A part de la labor comercial i de prospecció de mercat, realitzada per les empreses integrants de la delegació, la comunitat portuària de Barcelona va presentar el port de Barcelona i els seus serveis als 200 empresaris turcs que van assistir a la jornada empresarial, així com també a la jornada tècnica intermodal dedicada a la duana i als serveis de short sea shipiing i ro-ro, en la qual van participar unes 45 persones. A nivell institucional, es va signar un conveni de col·laboració entre l'Associació de Transitaris de Barcelona (ATEIA-OLT) i la de Turquia (UTIKAD), amb la finalitat de millorar els procediments documentals de les mercaderies i el seu transport. D'altra banda una representació del Port de Barcelona es va desplaçar a Izmir per visitar les instal·lacions de la terminal de contenidors TCB EGE, gestionada pel grup TCB.

Tunisia 2010

31 de maig - 3 de juny

La delegació empresarial va estar encapçalada pel president del Port de Barcelona, Jordi Valls, i ha estat integrada per 42 empresaris del sector portuari i importadors/exportadors de 37 empreses (13 import/export i 24 de la comunitat logística), a més dels màxims representants de la Comunitat Portuària de Barcelona.

El balanç de la missió empresarial és molt satisfactori, tant pel que fa a les expectatives de col·laboració com a les oportunitats concretes de negoci i intercanvi, que es van confirmar des del primer dia. En total es van elaborar 25 agendes de contactes bilaterals, per a les quals es van planificar més de 270 reunions empresarials.

Egipte 2009

15 - 20 de febrer

Missió multisectorial organitzada pel Port de Barcelona, la Cambra de Comerç de Barcelona i l'Oficina Econòmica i Comercia d'Egipte a Barcelona. La delegació va estat integrada per 35 empresaris que varen mantenir contactes bilaterals a les ciutats del Caire i Alexandria. En total es van programar 413 contactes. El Port de Barcelona va signar un conveni de col·laboració amb el port d'Alexandria, amb l'objectiu d'ampliar la col·laboració establerta entre ambdues entitats des de fa uns anys. El Port de Barcelona va realitzar una presentació sobre els serveis del port i la seva Comunitat Logística a ambdues ciutats, a les quals van assistir uns 200 empresaris egipcis.

Algèria 2008

2 - 4 de desembre

La missió, realitzada a la ciutat d'Alger del 2 al 4 de desembre, i adreçada a empreses de la Comunitat Portuària de Barcelona, va estar formada per 23 empreses del sector logisticoportuari.

Aquesta missió empresarial es va enfocar al manteniment de contactes empresarials i trobades professionals, amb la finalitat de detectar noves oportunitats de negoci i promoure intercanvis comercials. Per a cada una de les 11 empreses participants en els contactes bilaterals, l'Oficina Econòmica i Comercial de l'Ambaixada d'Espanya a Algèria va programar unes 14 reunions de treball.

Marroc 2008

15 - 20 de juny

Delegació integrada per 90 persones, importadors i exportadors, membres de la Comunitat Portuària de Barcelona i grup institucional. A les ciutats de Tànger i Casablanca es van establir 576 contactes bilaterals amb empresaris marroquins. En el transcurs de la missió la delegació institucional va realitzar visites a Tànger, Casablanca i Rabat.

Els resultats empresarials es veuran en el temps, però es pot fer una primera valoració satisfactòria a nivell generals. A nivell institucional destaca la signatura del protocol entre el Comitè de Desenvolupament de Rutes Aèries de Barcelona (CDRA) i Royal Air Maroc (RAM), la signatura del conveni de col·laboració entre l'Agència Nacional de Ports del Marroc (ANP) i l'Autoritat Portuària de Barcelona (APB) en l'àmbit del desenvolupament dels ports, la signatura de l'acord entre Autoterminal i Marsa Maroc per a gestionar conjuntament la terminal de vehicles del Port de Casablanca, així com també el desenvolupament de terminals de vehicles als ports del Marroc, i la signatura d'un acord de cooperació entre ATEIA Barcelona i l'Association des Freights Forwarders du Maroc.

Brasil 2005

19 - 26 de novembre

Els participants en la missió, empreses del sector logisticoportuari, van destacar el nivell de selecció de les trobades bilaterals que es realitzaren a Sao Paulo i Rio de Janeiro. Finalment s'establiren més de 200 contactes empresarials quan inicialment desde Barcelona n'estaven programats 124.

Durant aquesta missió, el Port de Barcelona va signar acords de col·laboració amb els ports de Rio de Janeiro, Santos i Salvador de Bahía per a l'intercanvi d'experiències entre ambdós ports en els àmbits de la problemàtica portuària en economia i comerç, reglamentacions i moviments de vaixells.