Sant Sebastià

És el far més important de Catalunya. Damunt del promontori del cap Sant Sebastià, a una alçada de 168 metres sobre el nivell del mar, és el far espanyol amb més abast lumínic i un dels de major abast a nivell mundial. El seu abast lluminós teòric és de 32 milles, però es veu, en la pràctica, a més de 50 milles, degut a la seva gran alçada sobre el nivell de mar. És un far catalogat de Gran Faro de Primer Ordre i constitueix, des de la seva construcció a mitjan segle XIX, en el far de referència internacional de l'extrem SW del golf de León.

Va ser inaugurat l'1 d'octubre de 1857. Es troba en un paratge de molta importància marítima, en ser un punt estratègic en el pas de les embarcacions que van i vénen cap a Marsella, Gènova i Còrsega. Des de l'edat mitjana, sempre ha estat ocupada la punta d'aquest promontori. Fins i tot, quan s'allotjà un ermità, que es va instal·lar al segle XVII, aquest va fer la funció de guaitia i sentinella, atalaiant la zona, donant l'avís als veïns dels contorns, de possibles incursions de pirates o naus sospitoses.

El far està en un penya-segat, molt costerut, de color vermellós i rosat, que avança cap al sud-est. Molt prop d'ell, a uns 500 metres al nord, es troba l'ermita de Sant Sebastià.

El far està format per una torre cilíndrica banca de 12 metres d'alçada situada enmig d'un edifici banc amb teulada vermella. La seva llum és el punt de referència nocturn dels vaixells que en recalen, per poder buscar refugi en el port de Palamós quan bufen vents del Nord en el golf de León. Malgrat la seva importància no va ser electrificat fins a l'any 1940, amb un llum de 3.000W.

Té, amb el del Llobregat, un sistema DGPS.

Nom: Cap de Sant Sebastià
Núm. nacional: 31250
Núm. internacional: E-0470
Coordenades: 41º 53,8' N - 03º 12,1' E
Abast: 32 milles nàutiques
Elevació pla focal: 167 m
Aparença lluminosa: llampecs cada 5"