Palamos

El far de la punta del Molí, conegut també com el de Palamós, es denomina així a causa que en el seu emplaçament hi havia un primitiu molí de vent. Es troba a 25 metres sobre el nivell del mar, en un sortint de roca que antigament protegia les aigües del port natural de Palamós dels vents de llevant i gregal. El far està orientat al migdia.

La instal·lació va entrar en servei actiu l'1 de setembre de 1865. L'actual far és una torre prismàtica hexagonal amb cúpula grisa. El focus lumínic té una alçada de 23 metres sobre el nivell del mar i fa de referència per a la recalada al port de la ciutat.

Integrat al conjunt urbà de la ciutat de Palamós, va ser, juntament amb el de Calella, un dels primers fars electrificats d'Espanya, aprofitant l'arribada de la xarxa elèctrica a Palamós l'any 1917. En 1975 es va fer una reforma important en la seva estructura, a causa de les greus esquerdes que van sortir a l'edifici, provocades, principalment, pels bombardejos soferts durant la Guerra Civil i, també, com a conseqüència de l'extracció de pedra d'una pedrera propera al far.

Nom: Punta del Molí
Núm. nacional: 31041
Núm. internacional: E-0484
Coordenades: 41º 50,5' N - 03º 07,7' E
Abast: 18 milles nàutiques
Elevació pla focal: 22 m
Aparença lluminosa: 1 + 4 ocultacions cada 18"