Cap de Creus

És el far situat més a l'orient de la península Ibèrica. Situat en un paratge desolador i aïllat, d'extraordinari bellesa, actualment els seus voltants són un parc natural. Es troba a 500 metres de la punta del cap, sobre un penya-segat negre, amb una orografia complicada i acinglerada, conegut amb el nom de la punta de l'Esquena, que cau al mar formant diverses cales agrestes i una illa, la Encalladora, separada per un estret canal.

El far, a 87 metres d'alçada, batut pels vents de tramuntana i llevant, dóna llum i és punt de referència costaner en una de les zones més dures per a la navegació en la costa catalana. Un gran edifici, ara convertit en oficina d'informació del parc natural, envolta la instal·lació, que en essència és una torre d'11 metres d'alçada.

Va funcionar per primer cop la nit del 29 de juliol de 1853. És el segon far més antic de Catalunya, inaugurat 19 mesos després del far del Llobregat, la qual cosa evidencia la seva conveniència i necessitat en construir-ho, ja que està en un punt geogràfic estratègic de la costa peninsular, la qual cosa va fer que s'inclogués al primer programa del sistema de fars dissenyat pel govern d'Isabel II. El mes d'octubre de 1937, en pena guerra civil, un atac va inutilitzar l'òptica del far, quedant a les fosques fins al final del conflicte, la qual cosa evidencia el seu paper estratègic.

En la dècada dels anys seixanta aquest far, i el seu model a escala reduïda, construït prop d'ell, va ser l'escenari per al rodatge i la filmació de diverses pel·lícules d'aventures i pirates, com la titulada "El far de la fi del món", basat en una novel·la de Juli Verne, que narra la història d'un far que desorienta als navegants, per fer-los presa. També aquesta zona ha estat una font d'inspiració per a pintors i poetes, surrealistes i d'avantguarda, tant europeus com americans.

Nom: Cap de Creus
Núm. nacional: 31730
Núm. internacional: E-0486
Coordenades: 42º 19,0' N - 03º 18,9' E
Abast: 20 milles nàutiques
Elevació pla focal: 87 m
Aparença lluminosa: 2 llampecs cada 10"