Essent un dels mercats més importants del continent asiàtic i donant continuïtat a la promoció en aquest continent, el Japó (Tokyo i Yokohama) és la destinació d'enguany de la missió del Port de Barcelona.

Un dels principals objectius de la missió és convertir el Port de Barcelona i Catalunya en un dels principals hubs portuaris d'Europa i el Mediterrani per al mercat japonès així com augmentar el intercanvis comercials entre ambdós països.

PER QUÈ EL JAPÓ COM A DESTÍ DE LA INVERSIÓ I L'EXPORTACIÓ
 • 172 milions d'habitants amb un alt poder adquisitiu.
 • Tercera economia mundial, molt avançada a nivell industrial i tecnològic.
 • El Japó és el país del món on més va créixer la riquesa al 2017.
 • Tractat de Lliure Comerç UE-Japó (EPA) i accés amb baixa protecció aranzelària.
 • La ubicació geogràfica i característiques territorials han fet que el Japó impulsi la seva economia i comerç sobre la base del transport marítim.
 • 5è en el rànquing de millor infraestructura de mitjans de transport.
 • Propers esdeveniments:Jocs Olímpics de Tòquio 2020 i Expo 2025 a Osaka-Kansai.
 • 2.620 empreses catalanes exporten al Japó, de les quals 986 són exportadores regulars.
 • Les exportacions catalanes representen el 34,4% de les exportacions de l'estat Espanyol.
 • Els principals productes que Catalunya ven al Japó són vehicles (30%), la carn (27,5%) i productes químics orgànics (7,4%).

Més informació:
Seminari país. Barcelona, dijous 20 de juny 2019
Japó: reptes i oportunitats de negoci

Presentacions del Seminari:
Port de Barcelona
Costa Brava
ICEX
Jetro
Sant Aniol

TRÀFIC PORT DE BARCELONA-JAPÓ

El Japó és el 12è soci comercial del Port de Barcelona, amb 9 línies marítimes regulars que uneixen el Port de Barcelona amb els 17 principals ports del Japó (4 serveis portaconenidors amb un transbord + 5 serveis directes Car Carriers).

El transit de contenidors entre el Port de Barcelona i el Japó va ser de 30.405, l'any 2018, i els vehicles van moure una xifra de 1.235 unitats exportades i de 49.281 unitats importades.

El mercat japonès és estratègic pel Port de Barcelona, per això compte des de l'any 1993 amb un representant permanent en el país, i està integrat en el Pla Catalunya-Japó, impulsat per la Generalitat de Catalunya per reforçar les relacions entre ambdós països.

ACORD DE LLIURE COMERÇ 2018

L'acord EPA (EU-Japan Economic Partnership Agreement), el més important de la història, va entrar en vigor el passat 1 de febrer, i amb els seus efectes les empreses i consumidors d'Europa i el Japó podran aprofitar els avantatges de la zona comercial oberta més gran del planeta, que representa un 40% dels intercanvis globals. L'acord impulsarà els intercanvis comercials de béns i serveis, generant grans oportunitats d'inversió per a ambdues parts.

SECTORS D'OPORTUNITAT

Les àrees en les quals les empreses espanyoles han posat el focus al Japó, en els darrers anys, són el comerç minorista, el sector de l'automòbil i el relacionat amb les energies renovables. Atès que el país asiàtic, en el seu Pla Bàsic d'Energia, té l'objectiu d'incrementar la independència energètica del país i així disminuir les seves emissions, aquest últim sector es presenta com un dels més interessants per als propers anys.

Les empreses catalanes i japoneses han demostrar ser excel·lents socis globals, tot i ser competidores en certs espais, tenen interessos estratègics comuns en àrees com l'automoció, sector ferroviari, la dessalinització d'aigües, i l'energia.

Alguns dels sectors en els que s'espera tenir un gran creixement, són:

 • Productes agroalimentaris i gurmet
 • Automoció i els seus subsectors futuristes
 • Biotecnologia / Farma
 • Energies renovables alternatives i hidrogen com a vector energètic
 • TIC'S